Diplomaţie sanitară. China a oferit Moldovei asistenţă umanitară. Dionis Cenuşă: Dodon va face capital politic
alte articole
Preşedintele Igor Dodon anunţă pe Facebook că împreună cu ministrul Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu, ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, şi Ambasadorul Chinei în Republica Moldova, Zhang Yinghong, au participat la „ceremonia de primire a lotului de asistenţă umanitară”, oferite de guvernul comunist chinez.
Ajutorul umanitar pentru stăvilirea virusului Wuhan include un volum de circa 3 tone de măşti şi costume medicale de protecţie, termometre cu infraroşu, ecrane/ochelari medicali, mănuşi chirurgicale, butoşei (bahile) şi alte echipamente de protecţie. Şeful statului a adus „sincere mulţumiri partenerilor chinezi pentru sprijinul atât de necesar în perioada de criză”.
China îşi materializează “diplomaţia sanitară” în Moldova notează în context, politologul Dionis Cenuşă menţionând că actorii politici autohtoni, în speţă preşedintele Dodon, vor să facă capital politic din acest lucru.
Totodată, mulţumirile transmise de lideri din ţările care acceptă materiale sanitare din China pot servi drept capital politic pentru liderul comunist chinez Xi Jinping, care să pară salvator în ochii poporului chinez.
Mai mult, într-un editorial pentru agenţia de presă IPN, analistul constată că pe durata lunii martie 2020, China, urmată de Rusia, au instituit, de la zero, un soi de diplomaţie sanitară vizavi de Europa (unele părţi ale acesteia), care s-a reprofilat din donator internaţional în solicitant de ajutor.
În opinia lui Dionis Cenuşă, acţiunile separate ale Chinei şi Rusiei exploatează dezunitatea momentană care bântuie în capitalele europene de la începutul lui martie 2020. “Fragmentarea” deciziilor politice în UE serveşte intereselor lor imediate şi celor strategice individuale, dar şi colective. Astfel, China îşi poate promova interesele comerciale şi accesa segmente încă neexplorate ale pieţelor naţionale.
De menţionat că Finlanda a cumpărat 2 milioane de măşti chirurgicale din China, însă, miercuri, la sosirea transportului în Helsinki, autorităţile medicale au descoperit că materialele de protecţie medicală nu respectă cerinţele de calitate şi nu pot fi folosite în spitale.
Totuşi, susţin oficiali finlandezi, măştile nu sunt complet inutile şi ar putea fi folosite în interiorul locuinţelor cetăţenilor sau în casele de bătrâni, relatează Foreigner.fi. Kirsi Varhila, secretar în cadrul Ministerului Afacerilor Sociale şi Sănătăţii, a descris drept “dezamăgitor” transportul din China, ţara de unde s-a răspândit iniţial virusul comunist.
Din păcate, Finlanda nu este singura ţară aflată în această situaţie. În ultimele săptămâni, Spania, Olanda, Turcia şi Australia au fost nevoite să trimită înapoi măşti cumpărate din China pe motiv că acestea nu corespundeau criteriilor de calitate.
Reamintim că măştile aduse din China nu sunt singurele care au dezamăgit speranţele celor care se gândeau că prin importuri de acolo pot să-şi protejeze mai bine populaţia. Recent, autoritatea sanitară naţională din Spania a constatat că testele rapide cumpărate din China pentru detectarea infectării cu coronavirus au o rată de succes de doar 30%, faţă de 80%, cât arată indicaţiile producătorului chinez.