Fost ministru al Apărării cere anchetarea vizitelor lui Simion la Viena. "Acest om nu este independent"

Anatol Şalaru, fost ministru al Apărării din Republica Moldova, a declarat că serviciile de informaţii şi instituţiile statului ar trebui să investigheze vizita efectuată de George Simion, liderul AUR, la Viena, după alegerile prezidenţiale din România.
„În era tehnologiei informaţionale, mesajele de la Moscova ajung rapid la Bucureşti sau la Viena. În urmă cu 30 de ani, s-ar fi trimis o telegramă, poate un plic, iar până învăţa Simion textul ar fi durat o săptămână. Acum, vedem apariţia unui nou personaj, Pavel Durov (fondatorul Telegram), care a fost menţionat inclusiv la Chişinău. Igor Dodon a făcut o declaraţie după Simion, în care îl invita pe Durov să vină la Chişinău şi să povestească despre presupusa fraudare a alegerilor în favoarea Maiei Sandu”, a afirmat Şalaru într-un interviu acordat Euronews, preluat de Ziare.com.
Şalaru ridică semne de întrebare cu privire la schimbarea de atitudine a lui Simion după vizita la Viena, mai exact cu privire la faptul că după ce iniţial Simon a recunoscut public că a pierdut alegerile prezidenţiale, ulterior a acuzat fraudarea lor (preluând aceleaşi acuzaţii pe care le formulase şi ideologul Kremlinului, Alexandr Dughin) şi a contestat rezultatul la CCR.
„Este ciudat că, potrivit lui Gigi Becali, George Simion a plecat la Viena resemnat, acceptând rezultatul alegerilor, chiar felicitându-l pe Nicuşor Dan. Dar s-a întors cu o retorică agresivă, ca şi cum ar fi fost convocat într-un birou important şi instruit să revină şi să lupte. Este bizar că aceleaşi argumente propagate de Moscova apar şi la Bucureşti, şi în Republica Moldova, unde propaganda pro-rusă foloseşte aceeaşi linie de discurs.”
Fostul ministru susţine că Rusia duce un război hibrid împotriva Occidentului, prin care urmăreşte să submineze încrederea cetăţenilor în autorităţile lor.
„Aceasta este strategia: discreditarea partidelor politice, a guvernului, slăbirea coeziunii interne. În România, oficialii au tăcut, în timp ce George Simion, Diana Şoşoacă şi Călin Georgescu au vorbit. Iar oamenii i-au ascultat pe ei.”
Şalaru consideră că într-o ţară cu funcţionare normală, acţiunile lui Simion ar fi trebuit să ducă la declanşarea unei anchete, acuzându-l pe liderul AUR că urmăreşte mai mult decât o funcţie politică.
„De ce a fost Simion la Viena? Gigi Becali a sugerat că s-ar fi întâlnit cu nişte generali. Dar cine sunt aceşti generali? Cunosc limba română sau limba rusă? A discutat cu vreun reprezentant al Moscovei? Şi de ce tocmai la Viena? A fost acolo de două ori, imediat după alegeri. Într-un stat normal, astfel de lucruri ar fi fost deja investigate. Simion nu urmăreşte doar o poziţie în Parlament, ci pare că vrea să schimbe orientarea strategică a României şi a Republicii Moldova.”
Şalaru afirmă că George Simion este o persoană asupra căreia planează multiple suspiciuni, inclusiv legături cu retorica oficialilor ruşi.
„Serviciile din România ar trebui să lămurească aceste conexiuni. George Simion a fost frecvent asociat în spaţiul public cu discursul propagandiştilor ruşi, precum Maria Zaharova sau Dmitri Peskov. Dacă Peskov face referire la Simion, este foarte probabil că subiectul a fost discutat şi la nivelul lui Putin.”
În încheiere, Şalaru atrage atenţia asupra influenţei tot mai vizibile a extremismului pro-rus în Europa.
„Peskov a catalogat alegerile din România drept ‘ciudate’. De ce ar avea Rusia o opinie despre aceste alegeri? Susţin ei un candidat anume? Avem deja cazuri de extremişti europeni pro-ruşi – precum Salvini, care s-a pozat în Piaţa Roşie purtând un tricou cu Putin. Astfel de indicii ar trebui să alarmeze instituţiile din România. Simion nu este un actor independent. Mai mult, are interdicţie de intrare în două ţări, ceea ce spune multe”, a conchis Şalaru