Fost economist-şef al ING Bank: "Raportul FMI a reuşit să isterizeze o ţară întreagă. Manipulează"

Fostul economist-şef al ING Bank, Florin Cîţu, a declarat joi că raportul FMI publicat cu o zi în urmă privind evoluţia economiei româneşti în perioada 2012-2013 "manipulează scenariul de bază" oferind un scenariu de risc cu o contracţie de 5% în 2013.
. (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
25.10.2012

Fostul economist-şef al ING Bank, Florin Cîţu, a declarat joi că raportul FMI publicat cu o zi în urmă privind evoluţia economiei româneşti în perioada 2012-2013 "manipulează scenariul de bază" oferind un scenariu de risc cu o contracţie de 5% în 2013.

"Raportul FMI a reuşit să isterizeze o ţară întreagă. De vină este un scenariu care dă o probabilitate de 10% unei scăderi economice de 5% în 2013. Este un scenariu de risc şi trebuie luat ca atare", a scris Cîţu pe blogul personal, relevă B1 TV.

în acest context, economistul atrage atenţia că un scenariu mult mai realist ar fi o scădere de 2% în 2013.

Totodată, el mai subliniază şi asimetria dintre diferitele estimări de creştere pentru perioada amintită şi intervalul de încredere (probabilitatea ca un anumit scenariu să devină realitate).

Aici ar consta manipularea, mai susţine Cîţu, pentru că tocmai scenariul de bază (scăderea de 5%) este dat în graficul FMI cu un interval de probabilitate foarte mică (deşi e prezentat cu o probabilitatea de 90%).

FMI nu oferă nicio soluţie în raportul publicat recent, iar în lipsa unor directive clare din partea FMI politicienii români vor amâna la nesfârşit reformele economice, a mai avertizat Florin Cîţu.

Avertismentul FMI

Specialiştii FMI au avertizat miercuri că intensificarea puternică a crizei din zona euro, cu probabilitate medie de materializare, ar avea un impact major asupra României, care ar putea duce la scăderea drastică a puterii de cumpărare a cetăţenilor. Astfel experţii Fondului precizează că este posibilă o scădere economică de 5% şi o depreciere a leului cu 15-20%.

Astfel, FMI prevede următoarele riscuri importante pentru România: agravarea crizei din zona euro şi accelerarea dezintermedierii de către grupurile bancare străine, ambele cu probabilitate medie de materializare, dar cu impact ridicat; o reacţie negativă a populaţiei şi a politicienilor faţă de reforme şi accesarea de fonduri UE sub aşteptări, care au şanse ridicate de realizare; blocarea accesului la pieţele financiare, cu şanse mici şi efect mediu.

"România are legături comerciale şi financiare puternice cu membrii zonei euro. Exporturile către Germania, Italia şi Franţa formează circa 40% din exporturile totale, iar sistemul bancar este în mare parte controlat de bănci din zona euro. Împrumuturile denominate în valută formează aproximativ 60% din creditele către sectorul privat", relevă FMI într-un raport publicat marţi.

Totodată, avertizează FMI, luând în calcul experienţa din 2008-2010, ar fi posibilă o scădere economică de 5%, în timp ce o depreciere de 15-20% a cursului de schimb ar afecta puternic portofoliile băncilor.

Ca urmare, în cazul agravării puternice a crizei euro, România ar putea avea nevoie de lichiditate de urgenţă şi ar putea fi necesară accesarea programului cu FMI.

Specialiştii Fondului analizează creşterile economice din ultimii ani, în România. Astfel, în 2008, creşterea fost de 7,3%, urmată de o contracţie severă, de 6,6% în 2009, ca urmare a crizei financiare, şi o scădere de 1,6% în 2010. Anul trecut, PIB a crescut cu 2,5%, iar anul acesta se aşteaptă un avans de 1,4%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor