Fost deputat din primul Parlament: Un miliard, atât va costa următoarea guvernare

Primul Parlament al Republicii Moldova, votat uninominal pe circumscripţii, nu poate sta la baza folosirii sistemului mixt de vot în prezent, întrucât nici deputaţii de atunci, unii intelectuali, nu erau oneşti, iar Moldova acum exact de oameni oneşti are nevoie, explică Vasile Şoimaru.
Vasile Şoimaru, fost deputat din primul Parlament (wikipedia.org)
Maria Maevschi
15.08.2017

Fostul deputat din primul Parlament, Vasile Şoimaru, ales în anul 1990 prin vot uninominal pe circumscripţii, menţionează că deşi nici primul Parlament nu a fost format din oameni oneşti, totuşi în prezent lucrurile s-au degradat enorm. Acesta consideră că dacă în 2018 se va vota pe circumscripţii uninominale, ce v-a urma „nu a văzut istoria Basarabiei, nici cea a României şi nici cea a Federaţiei Ruse”.

„Nici primul Parlament nu a fost onest. O treime din Parlament era onest la început, iar apoi s-au făcut şi ei nişte hoţi, au învăţat atât de bine hoţia, şi-au vândut voturile şi s-a făcut acea privatizare care a sărăcit Moldova, aşa un Cod Funciar a fost votat că nici până acum nu ne putem dezbăiera de el. Nici primul Parlament nu poate fi considerat un exemplu”, a declarat Vasile Şoimaru în cadrul emisiunii „Alb&Negru” de la UNIMEDIA, făcând referire la faptul că autorii actualului sistem mixt de vot deseori în dezbateri aduc ca exemplu primul Parlament.

Candidaţii de pe listele electorale îi vor aparţine lui Plahotniuc, a explicat politicianul, iar pe circumscripţii vor fi cei cu bani, nu neapărat ai lor, ci ai celor din umbră. Astfel, în urma alegerilor, în Parlament va fi formată „o majoritate parlamentară că nu ne vom dezbăiera de ei, nu după opt ani, ca de Voronin, dar cred că acest regim va dura 12 ani”.

Şoimaru consideră că cei 74 de deputaţi care au votat pentru sistemul mixt, chiar şi după avizul negativ al Comisiei de la Veneţia, au mers „înainte ca tancul” pentru că acest sistem mixt îi avantajează, iar ei nici pe departe nu sunt oamenii „care vor în Uniunea Europeană. Să fim serioşi. E o batjocură”. „Ei erau gata să se spânzure numai să câştige acest sistem mixt, fiindcă aceasta este unica lor şansă să scape de puşcărie. Pentru a deţine majoritatea în Parlament democraţii i-au cumpărat pe toţi, pe cei 14, şi încă 20, toţi sunt compromişi total şi-i aşteaptă puşcăria”, a punctat fostul deputat.

Şoimaru a ţinut să explice de ce nu se doreşte găsirea miliardului care putea fi găsit în cinci minute de către cei care l-au furat şi azi guvernează, menţionând că acel miliard va fi folosit la parlamentarele din 2018 şi „va merge pe circumscripţii”.

„Adică fiecare candidat care va fi susţinut din umbră de marii noştri reformatori şi democraţi, acolo vor folosi aceşti bani pentru câştiga/cumpăra voturi. Până acum nu a fost cheltuit, pentru că nu a fost furat pentru a fi cheltuit pur şi simplu, pentru cheltuieli au ei alţi bani. Un miliard, atât va costa următoarea guvernare. Banii lui Şor din off-shore-uri vor începe să apară cu vreo jumătate de an înainte de campania electorală”, a opinat politicianul.

Totodată, Vasile Şoimaru consideră că ceea ce avem astăzi în Parlamentul Republicii Moldova este o ruşine nemaipomenită, dar la acest Parlament s-a ajuns pe etape, după ce foştii săi colegi, patru lideri din primul Parlament, care nu recunosc nici până astăzi, i-au permis la 2 februarie 1993 lui Petru Lucinschi cu echipa lui să intre în Parlament, urmând apoi comuniştii cu Voronin.

Cu toate că unii afirmă că primul Parlament a fost bun deoarece au fost votaţi mulţi intelectuali, Şoimaru preferă să vorbească mai bine despre oamenii oneşti, pentru că în mod special de astfel de oameni are nevoie acum Moldova, el fiind înclinat să creadă mai puţin într-un academician decât într-un om onest. „În primul parlament au intrat mulţi intelectuali care s-au corupt, unii înainte, alţii după. Li s-au arătat nişte cheiţe de la apartamente, bănuţi... Dacă numărăm în procente, atunci sunt mai puţini oameni cu demnitate în rândurile intelectualilor”, a punctat fostul deputat în primul Parlament, adăugând că oamenii trebuie să se implice şi să lupte, altfel „în următorii patru ani, după alegerile din anul viitor, multe lucruri se vor schimba, din rău în mai rău”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor