Fosila unei noi specii de peşte, care a trăit acum 95 de milioane de ani, descoperită în Mexic
alte articole
În statul mexican Chiapas a fost descoperită o specie de peşte care a trăit în urmă cu 95 de milioane de ani, pe vremea dinozaurilor, şi se presupune că ar fi de origine americană, informează cercetătorii de la Universitatea Naţională Autonomă din Mexic (UNAM).
"În Chiapas a fost descoperită fosila unui peşte a cărui caracteristică principală este prezenţa a numeroşi spini pe aripioarele dorsale şi anale. Este vorba despre o specie care nu fusese identificată până acum şi care a locuit pe pământ în urmă cu aproximativ 95 de milioane de ani. Adică, în perioada existenţei dinozaurilor", a precizat centrul academic într-un comunicat.
Paleontologii de la Institutul de Geologie al UNAM au descoperit această fosilă în 2018 în cariera El Chango, situată în municipalitatea Ocozocoautla de Espinosa, Chiapas, la aproximativ 30 de kilometri de Tuxtla Gutierrez, capitala statului.
Fosila a fost numită Choichix alvaradoi, în onoarea lui Jesus Alvarado Ortega, care îşi dedică viaţa academică studiului peştilor fosili din Mexic şi formării altor paleontologi. În plus, este şi un omagiu adus limbii vorbite în comunităţile din apropierea carierei.
Kleyton Magno Cantalice, specialist în paleoecologie la UNAM, a explicat că Choichix alvaradoi este un gen şi o specie "noi în întreaga lume". Expertul a precizat că acesta face parte dintr-un grup mare de peşti numiţi Acanthomorpha (acanthus = spin, morphos = formă) din care fac parte aproape toţi peştii care au coloana vertebrală goală şi nesegmentată de la marginea anterioară a aripioarelor dorsale şi anale, precum somnul sau peştele roşu, printre alţii.
"Am putea spune că această specie a trăit alături de dinozauri, deşi acest lucru nu înseamnă că în cariera respectivă există astfel de fosile", a declarat cercetătorul, care şi-a publicat descoperirile în revista Papers in Paleontology.
Choichix alvaradoi este considerat "cea mai primitivă" specie, în cadrul analizei liniei sale genetice, ceea ce duce la considerarea faptului că originea acestui grup a fost în Mexic şi s-a răspândit apoi spre Marea Tethys, un ocean din era mezozoică, anterior apariţiei Oceanului Indian.
"Înainte se credea că peştii erau originari de acolo (din Europa) şi că au migrat spre această parte a Americii. Cu toate acestea, acum vedem că cei mai vechi şi mai primitivi peşti au trăit în această regiune", a reiterat el.
Totodată, aceasta este o "descoperire importantă" deoarece nu este doar cazul acestui peşte, ci şi al altor animale, ceea ce indică o "nouă istorie pentru acest grup, a cărui origine este americană şi nu europeană", a conchis specialistul UNAM.