Forţele nucleare ruseşti ocupate cu “gimnastica” în timpul summitului din Minsk
focus
alte articole
Forţele ruse de rachete nucleare au desfăşurat joi ample exerciţii militare în 12 regiuni ale ţării, constând din operaţiuni de sabotare a inamicului şi atacuri cu arme chimice. Peste 30 de regimente ale Forţelor de Rachete Strategice au fost implicate în aceste manevre, conform agenţiei ruse de ştiri Itar-Tass.
“Conform scenariului exerciţiilor, grupuri de sabotare ale duşmanilor au plantat mine pe rutele de patrulare din zonele de conflict şi s-au folosit agenţi toxici pe câmpul de luptă. Trupele de geniu, forţele de apărare în cazul unor atacuri radiologice, chimice şi biologice, precum şi unităţi anti-sabotaj au fost implicate în aceste exerciţii”, a declarat colonelul Igor Iegorov, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.
Forţele de Rachete Strategice ruse plănuiesc să testeze noua rachetă balistică intercontinentală Sarmat în 2017. Sarmat va înlocui racheta R-36 din timpul Războiului Rece, poreclită “Satan” de către NATO, cea mai mare rachetă balistică intercontinentală creată vreodată, susţine Internaţional Business Times.
Rusia deţine în prezent 8.400 focoase nucleare, fiind cel mai mare stoc de acest gen din lume. SUA deţine 7.500 de bucăţi. Ambele superputeri nucleare au luat măsuri în ultimii 25 de ani să îşi reducă stocurile în baza unor acorduri importante după terminarea Războiului Rece.
Săptămâna trecută, marina rusă a lansat exerciţii nucleare de luptă în apele internaţionale din zona Arctică. Măsura ar fi un răspuns la planurile NATO de a întări apărarea în statele baltice ex-sovietice situate pe graniţa vestică a Rusiei. Flota rusă de submarine a fost implicată la rândul ei în exerciţiile din zona Arctică şi a simulat lansări de rachete balistice şi operaţiuni de navigare, conform Newsweek.
Guvernul rus a anunţat la sfârşitul anului trecut că îşi va îmbunătăţi capacităţile în sectorul armelor nucleare, ca parte a unui program mai amplu de modernizare militară pe durata următorului deceniu. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că acest program va include un “factor nuclear de intimidare”, conform Internaţional Business Times.
Exerciţiile militare de joi sunt cu atât mai semnificative cu cât în aceeaşi zi, la Minsk, s-au derulat o serie de discuţii legate de rezolvarea conflictului din estul Ucrainei. Participanţii – cancelarul german Angela Merkel, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, liderul francez Francois Hollande şi ţarul Vladimir Putin au încheiat după 15 ore de discuţii intense un mult aşteptat şi necesar acord, care a fost semnat ulterior şi de reprezentanţii rebelilor separatişti.
În baza acestui acord, ambele părţi vor înceta focul începând cu 15 februarie, urmând să aibă loc aplicarea celorlalte puncte prevăzute în documentul agreat.
Conflictul din estul Ucrainei s-a soldat până acum cu peste 5.300 de morţi şi a determinat o degradare a relaţiilor dintre Rusia şi Occident până la un nivel întâlnit doar în timpul Războiului Rece. Kievul şi aliaţii săi vestici au învinuit Moscova că ajută separatiştii cu arme şi luptători – acuzaţie negată vehement de Kremlin.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.