Serghei Lavrov se dezlănţuie împotriva întăririi NATO în Est

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a făcut din nou o declaraţie publică în care ameninţă că întărirea forţelor NATO în Estul Europei va provoca o confruntare şi subminarea securităţii Europei.

Lavrov a făcut declaraţia sâmbătă, după întâlnirea cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, ţinută pe marginea celei de-a 51-a Conferinţe pentru Securitate de la München.

“Cursul NATO de a-şi întări potenţialul militar şi de a-şi extinde prezenţa militară şi infrastructura către flancul de Est precum şi creşterea numărului de manevre efectuate lângă graniţele Rusiei crează tensiuni adiţionale, provoacă o confruntare şi subminează întregul sistem euro-atlantic” a declarat Lavrov.

Ministrul a mai criticat sprijinul pe care alianţa occidentală îl acorda guvernului de la Kiev şi mai ales operaţiunilor militare ale acestuia desfăşurate în regiunile din sud-estul Ucrainei, despre care a afirmat că împiedică eforturile de rezolvare paşnică a “adâncii crize domestice din Ucraina”.

Remarcile lui Lavrov survin pe fondul acordului celor 28 de ţări NATO de pe 5 februarie, de a forma şase noi centre de comandă şi control în Estul Europei, şi anume în Estonia, Letonia, Lituania Polonia Bulgaria şi România.

NATO a decis, cu câteva săptămâni înainte, să formeze un centru regional de comandă în vestul Poloniei. Menirea acestuia ar fi să sprijine statele din Est.

Moscova a condamnat în mod repetat manevrele NATO desfăşurate la graniţele sale.

Luna trecută, şeful Marelui Stat Major al Rusiei, Valeri Gherasimov, a anunţat că Moscova îşi va întări forţele militare în Crimeea, Arctica şi în regiunea Kaliningrad, dată fiind expansiunea NATO în Estul Europei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe