Putin sună din goarnă. Rezerviştii chemaţi să vină la centrele de pregătire

Vladimir Putin
Vladimir Putin (KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat joi un decret prin care a cerut rezerviştilor să se prezinte în acest an la centrele de pregătire, invocând intensificarea conflictului din estul Ucrainei precum şi decizia NATO de a-şi consolida poziţiile militare la graniţele estice ale alianţei, a relatat TASS.

Acest decret a intrat în vigoare astăzi şi a fost publicat pe portalul oficial de ştiri Garant.ru.

De altfel, statul rus convoacă anual rezerviştii, care sunt supuşi unor exerciţii de formare şi la antrenamente militare. Acestea sunt de obicei reglementate prin dispoziţii speciale.

Dar în acest caz, convocarea rezerviştilor este provocată de intensificarea luptelor din estul Ucrainei, extinderea sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei sau eforturile NATO de a-şi întări prezenţa militară la graniţele estice ale alianţei prin înfiinţarea unor unităţi speciale în şase state europene, inclusiv România.

Nu în ultimul rând, decretul este motivat şi de anunţul făcut de SUA în urmă cu câteva zile privind o eventuală înarmare a forţelor ucrainene cu arme americane pentru a echilibra balanţa în conflictul desfăşurat cu separatiştii pro-ruşi în estul Ucrainei.

Astăzi, liderul rus se va întâlni cu preşedintele francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel pentru a discuta despre detensionarea situaţiei din Ucraina – un conflict care până acum s-a soldat cu peste 5.000 de morţi.

În plus, cu două zile în urmă, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko declarase într-un interviu pentru El Pais că nu exclude instaurarea legii marţiale în ţară, după ce Kievul a instituit recent starea de urgenţă în regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk şi starea de alertă maximă pe întreg teritoriul Ucrainei, conform Agerpres.

Totuşi, liderul ucrainean a exclus posibilitatea desfăşurării unei forţe de menţinere a păcii în estul Ucrainei, fie ea rusă sau internaţională.

„Nu avem nevoie de forţe de ocupaţie şi nu există niciun motiv pentru desfăşurarea unei forţe de menţinere a păcii. Ucraina poate şi singură să-şi controleze graniţa”, a declarat Poroşenko.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.