Rusia şi Coreea de Nord vor să desfăşoare exerciţii militare comune


Bombardierul rusesc Sukhoi Su-24.
Bombardierul rusesc Sukhoi Su-24. (Captură Foto)

Rusia a anunţat în weekend că intenţionează să facă mai multe exerciţii militare comune alături de Coreea de Nord în acest an.

Valeri Gherasimov, şeful Statului Major al forţelor armate ruse, a declarat în cadrul unei întâlniri desfăşurate vineri cu oficiali de rang înalt din Ministerul rus al Apărării că el va discuta cu reprezentanţi ai ministerelor Apărării din Brazilia, Cuba, Coreea de Nord şi Vietnam, adăugând că Rusia va organiza exerciţii militare comune cu acele ţări. În acele exerciţii vor fi mobilizate armata, marina şi forţă aeriană rusească, a menţionat Gherasimov.

Acest lucru va crea foarte probabil noi tensiuni între Coreea de Nord şi Sud, ţinând cont că Sudul desfăşoară anual exerciţii militare comune cu Statele Unite.

Cho Han-bum de la Institutul pentru Unificarea Naţională a declarat că “Rusia şi Coreea de Nord au interese comune, în sensul că Rusia doreşte să reziste presiunii aplicate de SUA, iar Coreea de Nord se opune exerciţiilor comune dintre americani şi sud-coreeni.”

Între timp, liderul nord-coreean Kim Jong-un a participat sâmbătă la un exerciţiu militar comun intern al marinei şi forţelor aeriene, simulând atacuri asupra unor ţinte militare americane ipotetice pe mare, a declarat Agenţia Centrală Coreeană de Ştiri.

În timpul exerciţiului, Kim a declarat că Nordul nu va sta liniştit în timp ce “câinii turbaţi” îi ameninţă ţara, făcând o referire la faptul că preşedintele american Barack Obama a prezis că regimul nord-coreean se va prăbuşi în cele din urmă.

Rusia se confruntă pe plan intern cu o serie de sancţiuni impuse de Statele Unite şi Uniunea Europeană pentru rolul pe care îl are în conflictul din estul Ucrainei şi pentru anexarea peninsulei Crimeea în primăvara anului trecut.

Simţindu-se pus la zid, Kremlinul şi-a intensificat activitatea militară printr-un număr tot mai mare de exerciţii militare, modernizares treptată a armatei sale şi intensificarea operaţiunilor de survolare a spaţiului aerian european.

Anul trecut, NATO a efectuat peste 100 de interceptări de avioane ruseşti, aproximativ de 3 ori mai multe decât în 2013. De altfel, Moscova este criticată pentru faptul că, în multe dintre acele incidente, piloţii ruşi au zburat cu transmiţătoarele de poziţionare de la bord închise şi, prin urmare, puteau fi văzute doar pe radarul militar –, această tactică putând duce la o coliziune cu zborurile civile.

În decembrie 2014, autorităţile suedeze au declarat că un avion militar rusesc aproape că a intrat în coliziune cu un avion de pasageri în spaţiul aerian internaţional în sudul Suedei. Rusia a insistat că avionul său a menţinut o distanţă sigură.

În cel mai recent incident, două bombardiere ruseşti de tip “Bear”, cu rază lungă, au zburat deasupra Canalului Mânecii în 28 ianuarie, forţând autorităţile britanice să modifice rutele curselor aeriene civile.

O sursă a guvernului britanic a declarat că incidentul, care a forţat Marea Britanie să trimită avioane de luptă Typhoon pentru interceptare, a fost privit ca “o escaladare semnificativă” a tensiunilor dintre Rusia şi Occident.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe