Noul şef de la Beijing este aliatul lui Hu Jintao

Guo Jinlong la cel de-al 11-lea Congres Municipal din Beijing, 3 iulie 2012
Guo Jinlong la cel de-al 11-lea Congres Municipal din Beijing, 3 iulie 2012 (Lintao Zhang / Getty Images)
Jin Jing
06.07.2012

Un aliat al liderului Partidului Comunist Chinez (PCC), Hu Jintao, a fost numit în cea mai înaltă poziţie din regiunea Beijing, aceea de secretar de Partid, înlocuind un aliat al fostului lider PCC, Jiang Zemin.

Guo Jinlong a fost numit de Hu primar al Beijing-ului în 2007, acesta exercitând funcţia de primar din anul 2008. Marţi, în timpul celui de-al 11-lea Congres Municipal de Partid din Beijing, Guo a fost numit secretar de Partid în Beijing. Guo îl înlocuieşte pe omul lui Jiang, Liu Qi, care a servit ca secretar de Partid din anul 2002.

Funcţia de secretar de Partid în Beijing este considerată cea mai prestigioasă dintre toate poziţiile regionale de secretar de Partid şi este în mod tradiţional considerată poziţia din care poţi obţine cel mai uşor un loc în Biroul Politic, organismul de 25 de membri care conduce China.

Este posibil ca numirea lui Guo să se fi confruntat cu o oarecare rezistenţă. Congresul Partidului de la Beijing a fost iniţial programat să se desfăşoare în luna mai, fiind însă aparent întârziat de selecţia noului secretar de Partid.

Istoricul lui Guo relevă relaţia sa apropiată cu Hu. În 1993, Guo a devenit secretar de Partid în Tibet, o poziţie deţinută anterior de Hu. În timpul mandatului său, Guo şi-a asumat stilul de management al lui Hu, potrivit unor analişti.

Guo, în vârstă de şaizeci şi cinci de ani, a servit ca secretar de Partid în provincia natală a lui Hu, Anhui, între 2004 – 2007.

În septembrie 2010, Guo l-a însoţit pe Hu în timpul vizitei sale în oraşul Shenzhen, în provincia Guangdong, pentru a 30-a aniversare a zonei economice speciale Shenzhen.

Într-un discurs, Guo şi-a exprimat loialitatea faţă de guvernul central chinez. El a subliniat că va "respecta cu stricteţe regulile guvernului central," va urma deciziile sale şi va susţine autoritatea acestuia, asigurând în acelaşi timp că autoritatea guvernului central nu se va confrunta cu niciun obstacol în capitală.

Analiştii cred că Guo a făcut aluzie la poziţia predecesorului său, Liu, care s-a opus ordinelor lui Hu. Potrivit analiştilor, Hu pare să îşi plaseze consilierii de încredere în poziţii importante, înainte de a se retrage şi a-i lăsa poziţia pe care o deţine în prezent lui Xi Jinping, la cel de-al 18-lea Congres al Partidului, care este aşteptat să aibă loc în octombrie.

Deşi nu este sigur cine îl va succeda pe Guo ca primar al Beijing-ului, Radio Free Asia a prezis într-un raport de pe 4 iulie că Wang Anshun, actualul secretar adjunct de la Beijing, este un posibil candidat. Bărbatul în vârstă de 54 de ani, care deţine un master în economie, se ocupă în prezent de sistemul juridic şi de securitatea în Beijing.

Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru observatorii ei veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor