Protestele din China sunt suprimate violent, iar apoi autorităţile cedează
După ce zeci de mii de chinezi dintr-un orăşel aflat în sud-vestul ţării au pornit în stradă spre a protesta împotriva unui proiect industrial, răsturnând maşini, răvăşind birourile autorităţilor şi distrugând bunuri publice - şi, după ce protestul a fost suprimat în chip violent de către forţele de ordine - autorităţile şi-au revizuit planurile şi au eliberat 21 de oameni care fuseseră arestaţi.
Protestele violente din oraşul Shifang, provincia Sichuan, au izbucnit luni ca reacţie la construcţia rafinăriei de aliaje molibden-cupru. Poliţia a intrat rapid în acţiune, împrăştiind mulţimile prin folosirea de gaze lacrimogene şi bâte. Mijloacele violente folosite pentru a stăpâni marea de oameni au atras după sine multe critici, totuşi, fotografii cu violenţele asupra protestatarilor fiind încărcate pe internet, iar unele surse afirma că unii oameni au fost bătuţi până la moarte pe străzi.
Participarea tinerilor
Seria de proteste a fost parţial caracterizată de participarea unei populaţii de tineri, care cer din ce în ce mai mult respectarea drepturilor în sistemul comunist al Chinei şi îşi exprimă nemulţumirea prin mass-media.
Profesorul Xia Yeliang de la Universitatea Peking, care comentează în mod regulat mişcările sociale din ţară, a numit-o pe aceasta "ceva semnificativ!" într-o postare plină de entuziasm de pe Twitter.
Un slogan cu afirmaţia: "Ne putem sacrifica, noi care ne-am născut în anii 90" a apărut pe un zid din Shifang, fiind şi postat pe internet.
"Acestea sunt cele mai optimiste cuvinte rostite vreodată în ultimii 23 de ani" a scris un observator, referindu-se la perioada de timp care s-a scurs de la masacrul din Tiananmen din 1989. "Omul născut în anii 60 care a încercat să oprească tancurile cu propriul trup, are acum un succesor," a afirmat utilizatorul pe Twitter, cu privire la imaginea iconică a epocii.
O propagandă diferită
Incidentul a atras o atenţie foarte mare din interiorul Chinei, incluzând-o pe cea a unor comentatori de statut ridicat. Ediţia chineză a Financial Times a inclus o coloană lungă de 8.500 de caractere citând reacţii mass-media, incluzând cenzura purtătorilor de cuvânt pro-guvern precum Kong Qingdong, care a încercat să ia apărarea oficialilor locali ai partidului.
Presiunea exercitată de protestatari asupra autorităţilor a avut efect. În după-amiaza zilei de 3 iulie din China, autorităţile din oraşul Shifang au anunţat că au sistat planurile de continuare a proiectului.
Autorităţile din Shifang au încercat să profite de ocazie, dorind să răstoarne situaţia stânjenitoare într-o oportunitate de a face propagandă. Postarea de pe site-ul oficial Weibo al oraşului afirma : "Mulţi cetăţeni au sprijinit cu hotărâre decizia importantă a Comitetului Orăşenesc, protejând în mod conştient stabilitatea socială şi îmbunătăţind activ vieţile oamenilor."
Un utilizator a cenzurat remarcile de pe Weibo, spunând "În mod evident aţi fost forţaţi să anulaţi proiectul, însă v-aţi întors la 180 de grade, prefăcându-vă că oamenii v-au sprijinit pe voi. Nu aveţi niciun strop de ruşine?"
Cenzorii chinezi ai internetului au adoptat o cale mai sofisticată de data aceasta. În loc să blocheze căutările directe pentru cuvântul "Shifang" ca mod obişnuit de operare, asemenea căutări au fost permise - însă au fost şterse masiv, conform unui review al recentelor operaţii de ştergere consemnate de China Media Project, provenind de la Universitatea din Hong Kong.
Utilizatorii chinezi au remarcat imediat o întâmplare legată de subiect apărută pe piaţa bursieră: acţiunile Chenguang Biotech Group au crescut cu 10 % pe 3 iulie, în mijlocul protestelor violente din Shifang. Compania produce o serie de produse alimentare, inclusiv capsaicină, folosită la fabricarea gazului lacrimogen. Folosirea fără restricţii a gazului lacrimogen de către poliţia din Shifang a fost documentată în detaliu prin mărturii online.
Când a fost contactat de Epoch Times pentru a verifica afirmaţia, personalul a trecut telefonul de la o persoană la alta de patru ori. Un director a spus în final: "Nu am nicio părere pe tema asta. Avem un produs care este precursorul substanţelor utilizate în gazul lacrimogen. Noi nu facem gaz lacrimogen."