Principalii lideri ai Chinei întreprind acţiuni pentru a slăbi puterea CAPL

Trupe speciale în Piaţa Tiananmen
Trupe speciale în Piaţa Tiananmen (Brown / AFP / Getty Images)

Puterea lui Zhou Yongkang a fost şi mai mult slăbită într-o mişcare recentă pe scară largă a principalilor lideri din China, prin care s-a pus capăt unei practici mai vechi de un deceniu care permitea şefilor de poliţie să deţină un post de secretar în Comitetul pentru afaceri politice şi legislative (CAPL).

CAPL a fost condus de Zhou din 2007, iar în acest timp, organizaţia a acaparat şi mai multă putere asupra securităţii interne din China, devenind în esenţă o organizaţie asemănătoare Gestapo-ului, care se considera mai presus de lege.

Încetarea practicii de a permite posturi duble va slăbi autoritatea lui Zhou asupra gărzilor interne armate ale naţiunii. Takungpao.com din Hong Kong a raportat pe 3 iulie că în 23 de provincii, oraşe şi municipii nu mai sunt deţinute posturi duble.

The Economist a raportat că, din cele 30 de comitete provinciale numite în acest an, numai zece îl includ pe şeful poliţiei regionale. "Această schimbare face ca organizarea provincială să se asemene cu cea din partidul central şi din guvern, unde ministrul Securităţii Publice, Meng Jianzhu, nu se află pe lista celor 24 de membri ai Biroului Politic, nemaivorbind de Comitetul Permanent", afirmă articolul.

Modelul de a permite posturi duble a început în 2003, ca parte a unui efort de a creşte stabilitatea politică a Biroului de Securitate Publică (forţa internă de poliţie a Chinei). Practica a sprijinit şi un efort mai larg de a extinde influenţa şi puterea CAPL, din moment ce a permis entităţii să obţină o mai mare influenţă asupra poliţiei. Împreună, cele două organisme au reuşit mult mai uşor să nu ţină seama de lege şi să desfăşoare activităţi clandestine.

Ameninţarea pentru actuala conducere, a unui CAPL atotputernic, a fost înţeleasă în februarie, când a fost descoperită o conspiraţie de a răsturna puterea, ca urmare a incidentului legat de fostul şef al Biroului Securităţii Publice din Chongqing, Wang Lijun, care a fugit la Consulatul Statelor Unite din Beijing. Wang a dezvăluit că Zhou şi (fostul secretar de Partid din Chongqing) Bo Xilai plănuiau să-l răstoarne pe Xi Jinping, omul care va deveni următorul lider al Partidului.

De atunci, liderul de partid Hu Jintao, premierul Wen Jiabao şi Xi Jinping au întreprins o serie de paşi pentru slăbirea CAPL şi a puterii lui Zhou, potrivit unui comentator pentru The Epoch Times, Zhou Xiaohui. O parte a unei "anchete ce nu este publică", asupra lui Zhou, include recâştigarea controlului asupra forţelor militare şi înlăturarea persoanelor loiale lui Zhou din cadrul CAPL, a adăugat comentatorul.

Rapoartele mass-mediei chineze sugerează o schimbare politică în China.

Pe 18 iunie, Timpul de Studiu, o publicaţie a Şcolii de Partid a Comitetului Central al CPC (CCPS), care este controlată de Xi, a criticat modul în care CAPL a avut grijă de stabilitatea Chinei. Articolul, intitulat "Cine gestionează ordinea socială?", a sugerat că, din punct de vedere istoric, conducerea PCC pe frontul social a fost realizată de CAPL. Articolul a sugerat că actuala conducere nu este îşi însuşeşte rolul exercitat de CAPL.

Un ziar oficial al CAPL, Cotidianul Legal, a publicat un articol pe 25 iunie, scris de fostul vice-ministru al Ministerului de Justiţie, She Mengxiao. She a scris despre perioada în care fostul şef al CAPL, Qiao Shi, s-a aflat la conducerea acestuia, şi despre realizările lui Qiao în avansarea sistemelor democratice şi de drept din China.

Articolul a citat mai mulţi analişti care cred că Qiao şi Zhou au idei total diferite despre CAPL. Mulţi chinezi au perceput acest articol, publicat chiar în ziarul CAPL, drept critic faţă de actualul CAPL.

Peter Mattis, redactor al China Brief al Fundaţiei Jamestown din Washington, a scris într-un articol, publicat în The Diplomat pe 29 iunie, că "Cel de-al 18-lea Congres al Partidului din această toamnă ar putea duce la declasarea poziţiei lui Zhou înainte ca succesorul său (cel mai probabil, Meng Jianzhu) să preia controlul, într-o schimbare care ar putea produce şi o remaniere suplimentară a portofoliilor din cadrul Comitetului Permanent".

Zhou este membru al celui mai puternic organ din China, Biroul Politic al Comitetului Permanent, dar se zvoneşte că îşi va pierde locul în timpul celui de-al 18-lea Congres al Partidului şi că comitetul format în prezent din nouă membri, va fi redus la doar şapte.

În ajunul celui de-al 18-lea Congres al Partidului, PCC şi-a intensificat 'curăţarea' şi în cadrul sistemelor provinciale de justiţie, slăbind astfel controlul CAPL al lui Zhou asupra sistemelor judiciare.

În timpul remanierii comisiilor permanente provinciale, şefii CAPL şi cei militari sunt excluşi din comitetul permanent. În schimb, aceste poziţii sunt date secretarului adjunct al PCC sau viceprimarului din fiecare oraş.

CAPL şi-a depăşit autoritatea şi a creat dificultăţi pentru guvernarea internă, potrivit comentatorului Zhou Xiaohui. Dacă secretarul general al PCC (în prezent, Hu Jintao) va prelua din nou controlul asupra menţinerii ordinii sociale, rangul lui Zhou Yongkang trebuie redus până la deţinerea unei funcţii în Biroul Politic, format din 25-30 de membri, care ocupă locul doi în clasamentul puterii din sistemul politic al Chinei.

Zhou Xiaohui consideră că evoluţiile recente din China arată că căderea lui Zhou este acum un fapt, din moment ce Hu a preluat, fără îndoială, controlul celui de-al 18-lea Congres al Partidului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii