Forţa aeriană germană are la dipoziţie doar 4 avioane de luptă în caz de urgenţă

Avion de vânătoare Eurofighter Typhoon al Forţei Aeriene germane.
Avion de vânătoare Eurofighter Typhoon al Forţei Aeriene germane. (Wikipedia.org)

Revista germană Der Spiegel a susţinut că doar patru dintre avioanele de ultimă generaţie Eurofighter ale Luftwaffe (forţa aeriană germană) se află într-o stare suficient de bună pentru a fi folosite în cazul unei invazii a spaţiului aerian al Germaniei.

Armata germană trebuie să respingă încă o dată acuzaţiile potrivit cărora forţele sale nu sunt pregătite pentru luptă, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Teoretic, Luftwaffe are 128 de avioane Eurofighter – care alcătuiesc majoritatea forţei de luptă aeriene a Germaniei – pregătite pentru operare. Dar într-un raport publicat miercuri de Spiegel, din cauza unui defect existent în sistemul de autoapărare al avioanelor, în practică, doar patru dintre ele pot fi trimise în misiune.

Defectul are legătură cu un senzor amplasat pe aripa avionului, care alertează piloţii în timpul unui atac. Tehnicienii au observat în urmă cu un an şi jumătate că senzorii nu rămân reci în timpul zborului. Apoi s-a descoperit că lichidul de răcire se scurgea din capsulele în care erau plasaţi.

Totuşi, obţinerea unui înlocuitor nu a fost un lucru uşor. Motivul: o garnitură specială este necesară pentru a ţine lichidul în interior, însă compania care a produs garnitura a fost vândută fără ca furnizorul să atenţioneze Ministerul german al Apărării.

Această situaţie l-ar putea nemulţumi pe preşedintele american Donald Trump, pentru că în acest caz, Germania nu îşi poate îndeplini nici măcar obligaţiile de bază în cadrul NATO. Cea mai mare economie a Europei a promis partenerilor că ar putea trimite 82 de avioane Eurofighter în cazul unei crize militare. În realitate, nu ar putea să trimită nici măcar 5% din acel număr, mai susţine Zero Hedge.

De altfel, Trump a cerut în repetate rânduri ca Germania şi alte state NATO să îşi mărească cheltuielile în domeniul apărării, pentru a ajunge la pragul de 2% din PIB.

Timp de mulţi ani, forţele armate germane (Bundeswehr) au fost marcate de acuzaţii că nu sunt pregătite pentru misiuni reale.

La începutul acestui an, un raport parlamentar a concluzionat că starea de pregătire a armatei germane s-a deteriorat şi mai mult în ultimii ani.

Lipsa unei forţe aeriene germane credibile este cu atât mai semnificativă, cu cât probleme similare au fost raportate şi în cazul submarinelor ţării. La sfârşitul lui 2017, toate submarinele germane au fost supuse reparaţiilor.

De asemenea, în ultimele luni au existat perioade când niciunul dintre cele 14 avioane de transport A400M ale forţei aeriene nu au fost pregătite pentru operare în aer.

Raportul a mai constatat şi alte probleme în Luftwaffe: de exemplu, piloţii nu sunt capabili să se pregătească din moment ce avioanele lor sunt ţinute la sol pentru operaţiuni de întreţinere cea mai mare parte a anului.

Cheltuielile cu apărarea au fost tăiate în repetate rânduri în Germania începând cu 1990 şi sfârşitul Războiului Rece, armata având în dotare un echipament deseori învechit, iar industria apărării fiind incapabilă să crească producţia dintr-o dată pentru a acoperi necesarul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe