Estonia lansează cel mai mare exerciţiu militar de la obţinerea independenţei

Soldaţi estonieni stau lângâ un tanc american M1 Abrams după un exerciţiu militar comun în apropiere de Tapa, Estonia.
Soldaţi estonieni stau lângâ un tanc american M1 Abrams după un exerciţiu militar comun în apropiere de Tapa, Estonia. (Sean Gallup/Getty Images)

Un exerciţiu militar internaţional care implică 13.000 de soldaţi din 16 ţări a fost lansat miercuri în Estonia.

Exerciţiul, numit Siil (Hedgehog, sau Ariciul), este programat să dureze până în 14 mai şi este cel mai mare exerciţiu militar de acest gen desfăşurat în ţara baltică de la recâştigarea independenţei acesteia de la dezmembrarea fostei Uniuni Sovietice în 1991.

O parte a exerciţiului va avea loc în Letonia.

Pe lângă soldaţii estonieni, vor participa aproximativ 2.000 de soldaţi din 15 ţări – SUA, Marea Britanie, Germania, Franţa, Canada, Polonia, Ucraina, Finlanda, Suedia, Danemarca, Belgia, Irlanda, Letonia, Lituania şi Georgia.

Alături de soldaţi ai armatei, la exerciţiu vor participa şi soldaţi în rezervă, ofiţeri de poliţie şi servicii de salvare.

Operaţiunile se vor concentra pe apărarea teritorială şi vor avea loc în trei etape diferite.

Estonia şi Letonia se învecinează cu Rusia şi împreună cu cel de-al treilea stat baltic, Lituania, au făcut parte din Uniunea Sovietică după ce au fost anexate de Moscova în timpul celui de-al doilea război mondial.

Cele trei state baltice sunt acum membre NATO şi ale Uniunii Europene şi şi-au exprimat temerile cu privire la intenţiile Moscovei în regiune, în special după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014.