Fondurile de pensii nu mai fac bani din depozitele bancare - Mişu Negriţoiu
alte articole
Speriaţi de spectrul unei bătrâneţi sordide, cu o pensie mizeră de la stat, de ani de zile "decreţeii" României cotizează la fondurile private de pensii, în speraţa că aşa vor beneficia de o pensie decentă. Pentru ca fondurile să facă însă bani este nevoie de revizuirea politicii de plasamente şi investiţii.
"Ne uităm la piaţa listată, ne uităm şi la piaţa OTC, ne uităm la societăţi cu rating, fără rating, vrem ca să aducem nişte îmbunătăţiri la politica de plasamente şi investiţii, care este foarte restrictivă, tocmai din considerente de superprudenţialitate, şi să mutăm parte din aceste fonduri din depozitele bancare, unde nu fac mai deloc bani, spre instrumente de piaţă de capital, care la nivelul fondurilor de pensii sunt limitate. Acesta este obiectivul nostru principal. Mai avem două proiecte pe care le abordăm, pensiile ocupaţionale pe care eventual le-am ataşa la Pilonul II, life-time cycle." a declarat Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiara (ASF), citat de paginadebanci.ro
Potrivit lui Negriţoiu, în prezent fondurile de pensii au ajuns la 4,5 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 3% din PIB.
Amintim în context că peste 15 ani, în jur de două milioane de români născuţi după 1966 vor ieşi la pensie şi, potrivit specialiştilor, începând din acel moment sistemul de pensii de stat va începe să gâfâie.
Intrarea în plată a primilor pensionari din "generaţia decreţeilor" va reduce pensia acordată de stat de la 36% din ultimul salariu, cât este în prezent, la 24% în anul 2032, declara în octombrie 2014 preşedintele asociaţiei pensiilor private (APAPR), Raluca Ţintoiu.
În acest context, românii au fost încurajaţi pe mai toate filierele mass-media să-şi mai rupă un bănuţ din salariu şi să cotizeze la un fond de pensii privat.