WikiLeaks publică peste 1.000 de emailuri ale preşedintelui campaniei Clinton
Website-ul WikiLeaks a publicat cel de-al patrulea set de emailuri ce aparţin preşedintelui campaniei prezidenţiale a lui Hillary Clinton, John Podesta. Noul set conţine 1.193 de emailuri.
Publicarea emailurilor a avut loc la o zi după ce controversatul website a publicat un alt “teanc” de 1.190 de emailuri, care au dezvăluit legăturile apropiate ale taberei Clinton cu o serie de jurnalişti, precum şi strategii de atac împotriva lui Bernie Sanders şi Donald Trump.
Într-un email datat 20 martie 2014, Mark Siegel, fost director executiv al Comitetului Naţional Democrat (CND), i-a sugerat Tamerei Luzzatto, care anterior a lucrat cu Hillary Clinton, cea mai bună metodă de a-i menţine pe “oamenii lui Bernie ... pe margine, dar în joc”.
“Dacă îi dăm lui Bernie acest lucru în Comitetul de reglementări al Convenţiei Democrate, oamenii săi vor crede că au câştigat ceva din partea establishmentului democrat”, a scris Siegel. “Şi, din punct de vedere funcţional, acest lucru nu schimbă cu nimic situaţia. Ei câştigă. Noi nu pierdem. Toată lumea este fericită”.
Noile informaţii dezvăluite includ un schimb de emailuri care a avut loc după nemulţumirile declanşate de faptul că în luna februarie caucusul din Iowa a fost decis practic prin aruncarea monezii. Tina Flourney a retrimis un email lui Robert Yoon, director pentru cercetare politică la CNN, în care îi explică situaţia lui Robbie Mook.
În plus, noile emailuri dezvăluite arată cum Bill Clinton a pierdut legătura cu publicul atunci când a făcut o glumă, susţinând că toţi cei care câştigă 110.000 dolari pe an se vor chinui financiar.
Într-un email al lui Josh Schwerin, purtător de cuvânt al campaniei lui Hillary, acesta o avertizează pe secretara pentru presă a lui Bill Clinton, Angel Urena, de potenţialele pagube pe care le-ar provoca acest comentariu dacă este folosit în public.
Într-un alt exemplu al relaţiei strânse dintre campania democrată şi mass media, un schimb de emailuri din luna februarie între Patrick Healy de la New York Times şi campania lui Clinton a inclus detalii despre modul în care campania îl priveşte pe Trump.
“Ni s-a spus că preşedintele Clinton [precum şi alţi democraţi] consideră că Trump va fi un adversar puternic în alegerile generale şi că democraţii nu ar trebui să îl consideră pe Trump un bufon ce va fi învins cu uşurinţă în noiembrie”, scria în emailuri.
“Preşedintele Clinton, precum şi alţii, consideră că Trump simte pulsul electoratului şi că doar o campanie bine finanţată care să îl descrie ca periculos şi fanatic va face ca [democraţii] să câştige ceea ce soţii Clinton consideră că vor fi alegeri prezidenţiale strânse în noiembrie”.
Campania lui Clinton a fost îngrijorată în ceea ce priveşte planurile jurnalistului de a menţiona că “preşedintele Clinton, precum şi secretarul Clinton şi alţii, consideră că Trump ar putea prezenta o ameninţare reală în statele disputate pentru care s-a luptat preşedintele Obama în 2008 şi 2012 – precum Virginia şi Ohio – şi că va fi competitiv în Florida, Pennsylvania, Michigan şi Wisconsin”.
“Cred că primul punct este în regulă, dar nu îmi place să indic statele unde cred că [Trump] se va descurca bine, decât dacă este ceva sigur”, a susţinut Christina Reynolds, director adjunct pentru comunicaţii.