FMI: Sunt probleme cu structura bugetului. Nu mai există spaţiu pentru alte reduceri de impozite şi taxe

Modificările succesive de legislaţie au făcut ca structura bugetului să fie una rigidă, a atras atenţia şeful misiunii FMI pentru România.
Reza Baqir, sef FMI (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
18.03.2017
Se încarcă player-ul...

Structura bugetului este în prezent una rigidă, care poate face mai puţin faţă şocurilor şi vulnerabilităţilor ce pot apărea în viitor, a tras un semnal de alarmă şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru România, Reza Baqir.

"Dacă ne uităm atent la ultimii câţiva ani ai dezvoltării României, primul mesaj pe care vrem să-l transmitem este că România şi-a consolidat economia considerabil după criza financiară globală şi indicatorii săi macroeconomici se compară favorabil cu cei ai altor ţări. Cu toate acestea, vreau să spun că reducerile succesive de impozite şi taxe şi măsurile succesive de majorare a pensiilor şi salariilor pe seama investiţiilor publice au condus la un buget ce are o structură mai puţin flexibilă care poate face faţă mai puţin şocurilor şi vulnerabilităţilor ce pot apărea", a declarat Reza Baqir.

Potrivit înaltului oficial FMI, este comparativ mai uşor să reduci impozite şi taxe dar este mult mai greu să le majorezi, la fel cum este mai uşor să creşti salariile în sectorul public dar mult mai greu să le reduci.

"Nu mai există spaţiu pentru alte reduceri de impozite şi taxe dacă scopul este să se menţină flexibilitatea bugetului. Obiectivul menţinerii prudenţei fiscale ar fi cel mai bine realizat acordându-se atenţie discuţiilor pe tema legii salarizării unitare şi a îmbunătăţirii calităţii altor cheltuieli, cum ar fi cele care se fac la nivel regional, sume transferate de la bugetul de stat către regiuni", a punctat Reza Baqir.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor