FMI şi Republica Moldova au ajuns la un acord "la nivel de personal"

Republica Moldova ar putea beneficia de un împrumut de 179 milioane dolari din partea FMI dacă implementează reforme structurale veridice. Acordul este încă "la nivel de personal" urmând a fi aprobat şi de conducerea FMI.
Şefa Misiunii FMI la Chişinău, Ivanna Vladkova-Hollar (Captură Foto / privesc.eu)
Anişoara Chiriac
27.07.2016

După vizita întreprinsă la Chişinău în perioada 5-15 iulie, delegaţia de experţi ai Fondului Monetar Internaţional a comunicat marţi, pe 26 iulie decizia de a oferi Republicii Moldova 179 milioane dolari în cadrul unui aranjament de finanţare pe 3 ani. Acordul urmează a fi aprobat de conducerea FMI şi de Consiliul Executiv.

”Experţii FMI şi autorităţile Republicii Moldova au ajuns la un acord la nivel de personal privind un program de reforme economice susţinut de un aranjament de finanţare pe 3 ani prin intermediul Mecanismului de finanţare extinsă (EFF) şi Mecanismului extins de creditare (ECF), a declarat de la Washington Ivanna Vladkova-Hollar, expertul internaţional care a condus misiunea la Chişinău.

Totodată, în cazul în care autorităţile vor implementa setul de acţiuni prioritare, examinarea chestiunii în cauză la Consiliul Executiv se preconizează pentru luna octombrie curent, potrivit unui comunicat emis de către reprezentanţa FMI în Moldova.

Finanţarea din partea FMI vine la pachet cu un set de priorităţi economice şi reforme necesare, în special în sectorul financiar. Astfel, potrivit oficiailor FMI, noul aranjament financiar va avea ca scop prioritar ameliorarea rapidă şi în avans a situaţiei ce ţine de guvernarea în sectorul financiar şi cadrul de supraveghere a acestui sector.

Din această categorie fac parte politicile destinate abordării vulnerabilităţilor infiltrate de mult timp în structura netransparentă a acţionarilor băncilor şi cadrul slab de supraveghere şi de reglementare a sectorului financiar din Republica Moldova, se arată în comunicat. Totodată, accentul este pus şi pe necesitatea reformelor structurale de care Republica Moldova are nevoie pentru a pune bazele unei dezvoltări mai ample şi durabile. "Reformele structurale vor avea ca scop ameliorarea mediului de afaceri, atragerea investiţiilor şi sporirea potenţialului de creştere economică a Moldovei."

Lupta cu corupţia, atragerea investiţiilor, sectorul energetic şi diminuarea riscurilor bugetar-fiscale sunt aspectele pe care FMI doreşte să le îmbunătăţească prin programul de finanţare preconizat pentru Republica Moldova, transmite reprezentanţa FMI de la Chişinău.

Anterior, atât partenerii externi ai Republicii Moldova cât şi autorităţile de la Chişinău au declarat în repetate rânduri că un nou acord cu FMI este crucial pentru reluarea suportului financiar acordat de către Uniunea Europeană, mai ales în contextul unui deficit bugetar al ţării de circa 4 miliarde lei. Noul ambasador al României la Chişinău, Daniel Ioniţă a reiterat şi el natura condiţională a împrumutului de 150 milioane de euro din partea României guvernului de la Chişinău. Printre aceste condiţii se regăseşte şi necesitatea unui acord tehnic cu FMI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor