FMI avertizează, Grindeanu o ţine pe a lui: "Hotărârea noastră este să punem în aplicare programul de guvernare!"
alte articole
Invitat luni seara la Antena 3, premierul Grindeau a susţinut că toate măsurile economice ale guvernului său au fost bine analizate înainte de a fi aplicate, iar acest lucru a fost transmis şi delegaţiei FMI care s-a aflat săptămâna trecută în România, relatează digi24.ro.
”Hotărârea noastră este să punem în aplicare programul de guvernare. Pe fiecare măsură pe care noi am adoptat-o s-a calculat şi s-a făcut o analiză cât se poate de serioasă la efectele pe care le are fiecare dintre măsuri în economie. Nu s-au luat măsurile aşa, doar fiindcă sunt scrise în acest program de guvernare. În momentul în care a fost făcut programul de guvernare şi conceput s-au calculat toate efectele şi impactul pe care acestea le au în economia reală”, a afirmat premierul.
Declaraţiile premierului vin în contextul în care recent, FMI a avertizat că majorările salariale şi scăderile de taxe anunţate pun în pericol realizările economice din ultimii ani. Potrivit şefului misiunii Fondului Monetar Internaţional pentru România, implementarea tuturor măsurilor din programul de guvernare promise în campania electorală de PSD ar prezenta un cost suplimentar de 5,5% din PIB până în 2020 şi că, pentru anul în curs, FMI estimează că, dacă nu se iau alte măsuri în afară de cele incluse deja în buget, deficitul proiectat va fi de 3,7% din PIB, cam cât estimează şi CE.
Nu doar FMI este cât se poate de sceptic în ceea ce priveşte sustenabilitatea programului de Guvernare al PSD. Nu mai demult de ieri, comisarul european Corina Creţu declara la Europa FM că la Bruxelles există temerea că România ar putea ajunge precum Grecia. Pe fundalul acestei îngrijorări, Comisia Europeană aşteaptă dovezi de la autorităţile din Bucureşti că poate susţine creşterile salariale şi de pensii angajate şi că nu va depăşi un deficit bugetar de 3 la sută. În caz contrar, România ar putea intra în procedură de deficit bugetar excesiv, ceea ce presupune măsuri restrictive din partea Comisiei, a explicat Creţu.