Florin Piersic: De azi sunt cinematograf în toată regula
Actorul Florin Piersic şi-a exprimat, miercuri seara, satisfacţia pentru momentul unic pe care îl trăieşte la Cluj-Napoca, când i se aduce cel mai preţios omagiu din cariera sa, prin inaugurarea cinematografului care îi poartă numele, în preziua aniversării vârstei de 75 de ani.
"Pe mine nu mă mai interesează din acest moment decât Cinematograful 'Florin Piersic'. Nu mai aveţi de-a face din acest moment cu actorul Florin Piersic, ci cu o instituţie. De azi sunt cinematograf în toată regula. Venind de acum înainte aici să vedeţi un film, veţi da de mine, iar dacă filmul nu vă place şi vreţi să plecaţi, vă fac eu program, că ştiţi că sunt mare povestitor şi o să vă ţin de vorbă vreo două zile", a afirmat, cu umor, marele actor.
Publicul deosebit de numeros venit să îl admire în inedita seară omagială l-a răsplătit pe Florin Piersic cu prelungi aplauze, pe parcursul întregului scenariu preconizat pentru această festivitate, începând cu apariţia spectaculoasă a maestrului pe un cal ardenez - una dintre cele mai vechi rase de cai - şi până la adevărata reprezentaţie teatrală pe care a oferit-o pe scena marii săli a cinematografului.
"Sunteţi victorioşi că aţi venit în această seară aici, înfruntând gerul de afară, ca să vedeţi un actor care împlineşte mâine 40 de ani de când a împlinit 35", a spus Florin Piersic, amintind că probabil din cauza faptului că este un om fără vârstă, maestrul Radu Beligan îi spune şi azi "puştiule".
"Întotdeauna mi-a fost foarte drag de mine. Mă uitam acum, împreună cu dumneavoastă, la secvenţele din filmele în care am jucat şi m-a surprins ce bine mă mişcam şi ce uşor. Eu nu m-am lăsat niciodată dublat pe platoul de filmare în secvenţele periculoase", le-a spus Florin Piersic spectatorilor.
La evenimentul inaugural au participat primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, prefectul Florin Stamatian, directorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), regizorul Tudor Giurgiu, directorul Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmului (RADEF), Marius Iuraşcu, mulţi prieteni clujeni ai actorului, artişti, policieni, precum şi un foarte numeros public.
Amfitrionul evenimentului a fost preşedintele TIFF, regizorul Tudor Giurgiu, care a evidenţiat că noul Cinematograf "Florin Piersic" din Cluj-Napoca, ce îl înlocuieşte de azi pe cel vechi, "Republica", este cel mai frumos şi cel mai bine utilat din România, în acest moment, oferind cinefililor posibilitatea să vizioneze filmele în sistem digital şi 3D.
Primarul Sorin Apostu s-a declarat onorat, în numele clujenilor, că, începând din această zi, cel mai mare cinematograf din Transilvania poartă numele "celui mai mare actor din România" - Florin Piersic.
El a menţionat că lucrările de modernizare a Cinematografului 'Republica', devenit 'Florin Piersic' au durat 35 de zile, începând în 17 decembrie 2010 şi încheindu-se cu doar cinci ore înainte de evenimentul inaugural, valoarea acestora depăşind un milion de euro. În holul cinematografului va funcţiona cafeneaua "La Mărgelatu".
În cadrul festivităţii, primarul Sorin Apostu, prefectul Florin Stamatian şi directorul TIFF, Tudor Giurgiu, au evocat personalitatea marelui actor şi au dat citire mesajelor adresate reputatului actor de maestrul Radu Beligan, premierul Emil Boc şi ministrul Culturii, Kelemen Hunor.
* * *
Actorul Florin Piersic s-a născut la 27 ianuarie 1936, la Cluj-Napoca, ca fiu al medicului veterinar bucovinean Ştefan Piersic şi al soţiei sale, Vera Piersic.
A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1957, an în care a debutat în filmul "Ciulinii Bărăganului" - creaţie prezentată la Festivalul de la Cannes - şi a devenit actor al Teatrului Naţional din Bucureşti, unde a jucat până în 1990.
Cariera sa a cunoscut o ascensiune spectaculoasă după ce a interpretat rolul principal din filmul "De-aş fi Harap Alb" (1965), în regia regretatului regizor Ion Popescu-Gopo. Rolul care i-a adus marea popularitate a fost Mărgelatul, poate cel mai îndrăgit personaj din cinematografia românească.
A jucat roluri dintre cele mai diverse, în mii de reprezentaţii teatrale şi peste 50 de filme.
Din bogata sa filmografie fac parte "Haiducii lui Şaptecai" (1970, regia D.Cocea), "Aventuri la Marea Neagră" (1972, regia S. Stiopul), "Războiul de Independenţă' (1977, regia D. Năstase, S. Nicolaescu, G. Vitanidis) - serial TV, "'Drumul oaselor" (1980, regia D.Năstase), "Trandafirul galben" (1982, regia D. Năstase), "Colierul de turcoaze" (1985, regia G.Vitanidis), "În fiecare zi mi-e dor de tine" (1987, regia G. Vitanidis), "Fix alert" (regia Florin Piersic Jr., 2005), comedia "Eminescu versus Eminem" (regia Florin Piersic Jr., 2005), scurt-metrajul "Rating" (regia Sorin Misiariantu, 2007), etc.
În 1980, i-a fost conferit premiul Uniunii Cineaştilor din Romania (UCIN) pentru rolurile din "Drumul oaselor" şi "Rug şi flacără".
A interpretat peste 70 de roluri în spectacole jucate pe marile scene ale ţării: "Oameni şi şoareci" de John Steinbeck, în regia regretatului Alexandru Finţi, piesă în care a interpretat rolul lui Lennie, "Dulcea pasăre a tinereţii" de Tennesse Williams, unde i-a avut ca parteneri pe Carmen Stănescu şi George Calboreanu, "Zbor deasupra unui cuib de cuci" - în rolul indianului. A fost regizorul spectacolelor "Logodnicele aterizează la Paris" (2001) şi "Strada care urcă la cer" (2004) în care a interpretat rolurile principale.
Din 2007, a revenit pe scenă, în piesa "Străini în noapte" (Montagne Russe) de Eric Assous, prezentată publicului în premieră în România, în traducerea şi regia maestrului Radu Beligan.
Actorului i-a fost decernat, în 2009, premiul pentru întreaga carieră la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF). La sfârşitul aceluiaşi an, Florin Piersic a primit Medalia de Aur a Artelor Transilvane în cadrul Galei "Zece pentru Mureş", desfăşurată la Teatrul Naţional din Târgu-Mureş.
În anii '60 Florin Piersic s-a căsătorit cu actriţa Tatiana Iekel, care i-a dăruit şi primul copil, pe Florin Jr, actor şi regizor apreciat. A doua soţie a fost tot o actriţă, Anna Szeles, alături de care a devenit tată pentru a doua oară. În 1985, Anna Széles a cerut şi a obţinut divorţul şi s-a stabilit în Ungaria, împreună cu fiul lor, Daniel. În 1993, Florin Piersic s-a recăsătorit cu Anna Torkiev, originară din Cluj-Napoca.
Marele actor a editat şi un album muzical, la realizarea căruia au colaborat Dan Iagnov (compozitor), Andreea Andrei (textier), George Natsis (orchestrator), Ovidiu Komornyik (producător).