Flasmob PAS în faţa Procuraturii de la Chişinău: „Stoianoglo, deschide ʻkuliokulʼ”
alte articole
Membrii Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) au protestat joi, 25 iunie, în faţa Procuraturii Generale faţă de decizia instituţiei de a refuza pornirea urmăririi penale în cazul înregistrărilor video în care preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, ar fi primit de la fostul lider PD Vladimir Plahotniuc o pungă neagră.
În acest context, menţionăm că reprezentanţii PAS au venit cu sacoşe negre „calendar” în mâini, care aveau pe ele lipite mesaje: „Procuratura cu kuliokul pe cap” sau „Stoianoglo, deschide 'kuliokul'”. Flashmob-ul a avut loc în tăcere, fără scandări şi declaraţii, ca simbol al „tăcerii” Procuraturii faţă de dosarele de rezonanţă.
Spre finalul evenimentului, preşedintele PAS, Maia Sandu, a declarat că inacţiunile procurorului general înseamnă o bătaie de joc la adresa cetăţenilor acestei ţări.
„Ne întrebăm de ce Stoianoglo a depus dosarul la această funcţie de procuror general dacă nu avea intenţia să facă ordine? Ne-a spus că vrea să investigheze furtul miliardului. Aici avem un episod despre unde au ajuns banii din furtul miliardului, pentru că sunt bani transmişi de Plahotniuc lui Dodon şi vedem o lipsă totală de dorinţă de a investiga. S-a luat o decizie foarte uşoară, nu au fost audiaţi oamenii vizaţi în video.
Cred că sunt influenţe politice aici. Este foarte urât din partea domnului Stoianoglo să-şi bată joc de poporul care a luptat în stradă pentru justiţie independentă, pentru ca să fie oprite hoţiile, pentru ca să fie întorşi banii. Bani care au fost furaţi şi iată acum dumnealui scuipă în efortul acestor cetăţeni”, a declarat preşedinta PAS.
Prezent la eveniment, vicepreşedinta PAS Olesea Stamate, fost ministru al Justiţiei în Guvernul Sandu, a specificat că potrivit legislaţiei, procedura penală poate începe atunci când există o bănuială rezonabilă că ar fi fost comisă o infracţiune.
„Această bănuială există şi am văzut-o cu toţii. În cadrul urmăririi penale trebuiau desfăşurate acţiuni de urmărire penală: să fie interogate persoanele care au potenţial tangenţă cu această cauză, să fie desfăşurate alte acţiuni care să demonstreze că fie a avut loc această faptă, fie contrariul”, a punctat Stamate.
În context, vicepreşedintele PAS, deputatul Sergiu Litvinenco a precizat că această inacţiune a justiţiei moldoveneşti i-a creat impresia că procurorii nu au făcut nimic pentru a investiga acest caz.
„Au aşteptat termenul limită şi au emis această ordonanţă. Ei puteau să-l audieze pe Dodon, pe Cornel Furculiţă, pentru că sunt în ţară. Iaralov şi Plahotniuc nu sunt în ţară, dar trebuiau să încerce cel puţin să-i audieze. Trebuiau să facă expertiza acelei înregistrări să vadă dacă este sau nu veridică. Procurorii puteau să se intereseze dacă după o zi, două angajaţii PSRM au primit totuşi salarii pentru a analiza legătura cauzală dintre transmiterea acelui „kuliok” cu presupuşi bani şi obţinerea salariilor.
Această abordare îmi aminteşte de abordarea Procuraturii de pe timpul lui Plahotniuc. Indiferent de ce scriai, ce probe aduceai, ei întotdeauna emiteau decizii precum că Plahotniuc era curat ca lacrima, ceea ce mă face să am întrebări cu privire la independenţa procurorului general”, a conchis Litvinenco.