Deputat PAS solicită interzicerea publicităţii jocurilor de noroc: Sunt industrii legale, dar foarte departe de morală

Slot machine, păcanele, aparate (giurgiuveanul.ro)
Maria Maevschi
22.06.2020

În lume sunt câteva industrii legale, dar foarte departe de morală, a scris într-o postare pe blogul personal deputatul PAS Dumitru Alaiba, enumerând industria tutunului, industria alcoolului şi jocurile de noroc. Mai mult decât atât, parlamentarul a ţinut să specifice că, potrivit specialiştilor, dependenţa de jocurile de noroc nu e considerată doar viciu, ci boală psihică, adăugând că în Moldova există o industrie care finanţează generos campanii agresive de marketing şi promovare pentru a atrage noi şi noi jucători.

„Dacă o să faceţi o plimbare prin oraş, o să observaţi că publicitatea loteriilor, jocurilor de noroc, pariurilor etc., s-a cam îndesit. Asta e rău. Azi poftim o nouă idee – interzicem publicitatea de orice fel a acestei industrii, după exemplul restricţiilor la publicitatea ţigărilor. Cred că aşa populaţia – atât victimele actuale, cât şi cele viitoare, vor fi ceva mai protejate”, a mai punctat Alaiba în postarea sa.

Industriei respective i-a fost oferit un teritoriu fertil pentru a se dezvolta, consideră deputatul basarabean, adăugând, totodată, că acest lucru a dus la dezvoltarea sa vertiginoasă în doar câţiva ani. „Şi planurile de viitor sunt la fel de ambiţioase. Dar la ce preţ?”, se întreabă retoric parlamentarul.

Facilităţile fiscale le-am interzis încă anul trecut, a amintit deputatul PAS punctând totuşi că mai sunt lucruri care trebuie făcute pentru a proteja populaţia.

„Să interzici această industrie nu poţi, pentru că doar se va transporta în economia subterană şi va alimenta crima organizată. Deci, trebuie reglementări clare şi eficiente care să-i descurajeze avântul”, a menţionat deputatul.

Pe lângă efectul devastator asupra stării financiare a populaţiei, dependenţa de jocurile de noroc au caracter nociv de lungă durată, întrucât crearea de datorii duce la stări de depresie şi izolare de societate.

Un alt aspect al acestei probleme este creşterea ratei criminalităţii, inclusiv a delicvenţei juvenile, a punctat deputatul PAS. Totodată, acesta a ţinut să explice că „jucătorii dependenţi pot fi vulnerabili în faţa tentaţiilor şi să ajungă să fie antrenaţi în activităţi criminale, pentru a putea obţine surse adiţionale financiare, pentru a-şi finanţa dependenţa de jocurile de noroc. Acest fapt poate duce la consecinţe grave şi la condamnări periodice pe parcursul vieţii”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor