Firea iese în sprijinul Speranţei Cliseru: Mă înconjor de oameni care nu mint. Eu ştiu lucruri

Gabriela Firea
Gabriela Firea (Florin Chirila/Epoch Times)

La 19 zile de la reprimarea protestului din 10 august, Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a făcut precizări în legătură cu mitingul.

Spre deosebire de majoritatea celor aflaţi la conducerea PSD, Firea a lăudat "profesionalismul" prefectului Capitalei Speranţa Cliseru, subliniind că aceasta nu minte.

Speranţa Cliseru, prefect al Capitalei, a dat declaraţii în care a contrazis varianta aruncată în spaţiul public de Carmen Dan, cu privire la mecanismele şi detaliile coordonării represiunii.

Într-o declaraţie de presă ţinută la mai mult de o săptămână de la incidente, Carmen Dan a afirmat că acţiunile Jandarmeriei au fost coordonate într-un centru de "comandă înaintată" aflat la faţa locului, format din Prefect, un reprezentant al Primăriei şi maiorul Laurenţiu Cazan.

Cu toate acestea, Speranţa Cliseru, fost consilier al Gabrielei Firea, a afirmat că nu a fost în Piaţa Victoriei, apoi, în cadrul unei apariţii în Senatul României, a declarat că ordinul de evacuare, care, conform legii, trebuia aprobat şi de Prefect, a fost semnat "după 12 noaptea". Acest lucru aruncă în aer declaraţiile mai multor oficiali din MAI şi aruncă o umbră de ilegalitate asupra întregii operaţiuni a Jandarmeriei. Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Române, Marius Militaru, Jandarmeria a primit aprobare să intervină în forţă la ora 23:11.

Miercuri, Gabriela Firea a lăsat să se înţeleagă că ar cunoaşte mai multe detalii despre cele întâmplate, dar că nu poate vorbi, deoarece ancheta Parchetului e în desfăşurare.

"Cunosc anumite lucruri, dar nu pot să le exprim, atunci când voi putea o voi face. Aştept rezultatul anchetei. Pot să vă spun că în general nu mă înconjor de oameni care mint", a punctat Firea.

Firea a ţinut să se delimiteze de consecinţele protestului, precizând că Speranţa Cliseru nu a informat-o în legătură cu nimic din cele întâmplate în noaptea de 10 august, pentru că prefectul nu este subordonat Primăriei Capitalei, ci Guvernului.

"Nu m-a informat că nu aveam calitatea de a fi informată. Prefectul este reprezentantul Guvernului, al premierului, aş vrea să subliniez această informaţie, a dnei premier. Nu m-a informat, dar am discutat, deşi eram într-o deplasare oficial, cu dl viceprimar. M-a asigurat că este la dispoziţia colegilor de la MAI şi Jandarmerie care au atribuţii legale şi că le stăm la dispoziţie", a spus Firea.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat că la "ora 16:00 - în punctul de comandă a ajuns prefectul şi unul dintre viceprimarii Capitalei". De asemenea, Laurenţiu Cazan, comandantul intervenţiei jandarmilor, a spus că "În permanenţă am fost în contact cu toate autorităţile publice, inclusiv cu prefectul, care a fost prezent la faţa locului de la ora 16".