"Jandarmeriada". Senator USR: Cred că ordinul de intervenţie în forţă a venit direct de la Carmen Dan

Când Liviu Dragnea are o "problemă" cu SPP-ul şi cu dl Pahonţu, sau i se pare lui că îl urmăreşte cineva, în Parlament se înfiinţează rapid comisii speciale. Când a fost vorba de evenimentele din 10 august, senatorii PSD nu s-au obosit, însă, să vină la comisia de resort, remarcă Nicu Fălcoi, senator USR, secretar al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
Protest
Protest (Mihuţ Savu)

Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Senatului nu s-a putut întruni, luni, deşi la audieri se prezentase prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, persoana care a aprobat intervenţia în forţă a Jandarmeriei în Piaţa Victoriei în data de 10 august. Motivul? Deşi evenimentele de pe 10 august - "Jandarmeriada", cum li s-a spus - reprezintă unul dintre cele mai arzătoare subiecte iar pentru cei bătuţi, loviţi, gazaţi de jandarmi cu siguranţă cel mai arzător, comisia nu a putut să o audieze pe Cliseru căci n-a fost cvorum, social-democraţii absentând.

Întrebat de Epoch Times cum îşi explică acest lucru, senatorul USR Nicu Fălcoi susţine că cele întâmplate sunt o dovadă în plus că PSD "tratează cu profund dispreţ orice problemă a populaţiei din ţara asta."

"PSD-ul ne-a dovedit încă o dată faptul că tratează cu profund dispreţ orice problemă a populaţiei din ţara asta, a tuturor celor care încearcă să afle cât de cât ce s-a întâmplat cu adevărat în ziua aia. Sincer, mă aşteptam să nu avem cvorum pentru că aşa sunt obişnuiţi să trateze situaţii de genul acesta.

Aţi văzut că atunci când au o problemă gen Dragnea cu SPP-ul şi cu dl Pahonţu, i se pare lui că îl urmăreşte cineva, înfinţează comisii speciale, dar când e vorba de un incident care a dus la peste 400 oameni care au avut nevoie de îngrijiri medicale şi peste 700 de plângeri penale... Mie mi se pare că aici chiar trebuia să dovedim un pic de seriozitate...

Comisia de apărare asta are în atribuţii, controlul instituţiilor de forţă. Noi astăzi am chemat chiar Prefectul Capitalei şi comandantul dispozitivului de atunci, pentru că de prea multe ori s-au bătut cap în cap declaraţiile lor, unul declară ceva, celălalt complet altceva. Şi atunci am vrut să vedem care este adevărul până la urmă", a declarat Fălcoi.

Întrebat ce opinie şi-a făcut, apropo de declaraţiile contradictorii ale principalilor "actori" implicaţi în Jandarmeriadă, respectiv la faptul că, răspunzând astăzi presei, Cliseru a susţinut că a semnat ordinul de intervenţie împotriva protestatarilor din Piaţa Victoriei după ora 12 noaptea, în timp ce Jandarmeria a avansat ora 23:11, iar ministrul de Interne, Carmen Dan, vorbea chiar despre "un acord" exprimat încă de la ora 20:00, Fălcoi a răspuns că în opinia sa ordinul de evacuare a Pieţei Victoria a fost primit de jandarmi la ora 20 direct, probabil direct de la Carmen Dan.

"Nu au făcut altceva decât să se spele pe mâini. Asta au făcut în acest moment, că au dat abia după ora 12 noaptea ordinul... Da, legea spune că nu era neaparată nevoie de ordinul prefectului pentru a interveni, dar eu sunt sută la sută convins că au primit ordin şi că acesta a fost dat mult mai devreme, a fost dat la ora 20:00 aşa cum spune comandantul dispozitivului... (...)

Cred că a venit direct de la dna ministru, fără nicio discuţie. Probabil şi de la dna prefect, dar dna prefect nu a făcut nimic fără ştirea dnei ministru în situaţia de faţă. Eu sunt convins că la ora 20:00 a primi ordinul Jandarmeria, aşa cum a declarat de altfel şi Comandantul Dispozitivului", a susţinut Fălcoi.

Cât despre ce s-a întâmplat în Piaţa Victoriei pe 10 august, Fălcoi consideră că represiunea din Piaţă a avut loc în urma unei decizii politice:

"Oamenii aceştia s-au pregătit. Au psihoza că cineva vrea să-i schimbe de la putere prin mijloace mai puţin paşnice. Le e frică până şi de umbra lor. Asta e. E o psihoză pe care o trăiesc de câtva timp, mai ales dl Dragnea şi cei din jurul lui care au probleme majore penale şi prin urmare s-au pregătit de atac atunci.

Au fost atâtea demonstraţii în Piaţa Victoriei de-a lungul timpului. Până în data de 10 august niciodată nu au venit jandarmii atât de pregătiţi de război, ca s-o spun aşa, pe propriul popor. Au venit înarmaţi cu absolut orice au în dotare inclusiv arme letale pentru că aşa au primit ordin. Asta a fost o decizie politică. A doua zi de ce nu a mai fost la fel?", a întrebat retoric senatorul.

În opinia lui Fălcoi, violenţa cu care Jandarmeria a spulberat protestul din 10 august nu se justifică şi jandarmii puteau proceda complet diferit. La orice protest de genul acesta în mulţime existau jandarmi şi nu numai în civil care văd unde sunt oameni violenţi sau grupuri violente şi le comunica colegilor lor, astfel încât aceştia să-i poată neutraliza.

Mai amintim în context că astăzi, senatorul Fălcoi a anunţat, imediat după ce s-a constatat faptul că şedinţa comisiei de resort din Senat nu se poate ţine că au fost ameninţări că senatorii PSD nu vor fi prezenţi dacă la audieri vor fi chemate persoane din interiorul Ministerului de Interne sau al Jandarmeriei.

"Sunt zvonuri că nu vor veni dacă chemăm pe dna ministru... Eu sper ca senatorii PSD să dea dovadă de maturitate", a declarat senatorul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne