Filmări cu dronă dezvăluie existenţa unei închisori de balene în Rusia

Exemplar de orca (stânga) şi de beluga (dreapta). (Screen shot Youtube)
Dana Betlevy
27.12.2018

Filmări cu o dronă au dezvăluit existenţa unei închisori de balene în Rusia. Aproximativ 100 de cetacee sunt ţinute într-un loc foarte strâmt, în cuşti mici acvatice în largul coastei Rusiei, lângă oraşul Nakhodka din sud-estul ţării, noteaza The Telegraph.

11 orca şi 90 de balene beluga au fost închise ilegal în bazine foarte strâmte din incinta unei "închisori de balene”, aşa cum au numit activiştii pentru drepturile animalelor acest tip de stabiliment.

Potrivit Whale and Dolphin Conservation, acesta ar fi cel mai mare număr de animale marine ţinute în “închisoare”.

Speciile capturate şi păstrate în astfel de condiţii ar fi, după cât se pare, destinate scopurilor comerciale, mai precis vânzării pe piaţa neagră, parcurilor acvatice din China. Preţul unui cetaceu ar ajunge la peste 6 milioane de dolari. China deţine peste 60 de parcuri maritime, care ar putea fi destinaţia finală a acestor animale marine ţinute în captivitate.

Descoperirea din apropierea oraşului Nakhodka este investigată de procurorii ruşi care încearcă să afle dacă reţinerea animalelor era în scopuri comerciale ilegale sau dacă cetaceele au fost capturate pentru scopuri ştiinţifice sau educative. Greenpeace Rusia a descris condiţiile în care sunt ţinute animalele, drept o adevărată tortură.

Potrivit experţilor, această activitate nu este dăunătoare doar pentru cetaceele aflate în “ţarcurile” marine, dar şi pentru viitorul acestor specii.

Beluga este catalogată de World Wildlife Federation o specie "aproape pe cale de dispariţie". Habitatele lor se află sub efectul schimbărilor climatice, al încălzirii de la Polul Nord, al industriei petrolului şi gazelor, precum şi sub nefastul efect al poluării produse de zgomotul uman.

Potrivit Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice din SUA (NOAA), numărul exemplarelor de beluga a scăzut cu aproape 75% din 1979, până la aproximativ 328 de indivizi.

În conformitate cu legislaţia internaţională, balenele pot fi capturate în scopuri ştiinţifice, educaţionale şi culturale, iar exportul comercial este strict interzis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor