Filiala Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor: Hala Matache trebuie reconstruită în momentul de valoare maximă

Hala Matache
Hala Matache (Epoch Times România)

Invitată de Primăria Capitalei să-şi exprime opinia profesională cu privire la concursul de soluţii „Amenajarea zonei Matache”, lansat în iunie a.c, filiala Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor (OAR) consideră că Hala Matache trebuie reconstruită "în momentul de valoare maximă" şi sugerează Primăriei ca, pe lângă concursuri, să iniţieze şi demersuri pentru soluţionarea problemelor sociale şi de regenerare urbană a cartierului, actualmente transformat într-un coridor de trecere.

"Filiala Bucureşti a OAR, invitată să-şi exprime o opinie profesională, consideră că, până la soluţionarea litigiilor juridice privind operaţiunile anterioare, orice demers teoretic pentru a soluţiona problemele sociale şi de regenerare urbană ale cartierului este oportun.", se precizează într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

"Din păcate, proiectul de infrastructură „Diametrala Nord-Sud” nu a fost completat de o strategie coerentă de regenerare a zonei. Situaţia este resimţită acut de locuitorii cartierului, dar şi de consumatori." mai remarcă OAR, care reaminteşte că a semnalat acest lucru Primăriei încă de la început.

"OAR a cerut încă din 2011 organizarea unui concurs deschis de arhitectură integrată într-un concept de regenerare a cartierului", scriu arhitecţii remarcând că, în ceea ce priveşte actualul demers al primăriei, "nu există o strategie de dezvoltare integrată a zonei şi nici documentaţii de urbanism în vigoare. Există însă, în fază incipientă, studii de fundamentare şi anumite elemente de strategie generală la scara oraşului, precum şi deziderate pentru dezvoltarea cartierului identificate şi identificabile."

Filiala Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România consideră că Hala Matache trebuie reconstruită în momentul de valoare maximă (adică deceniul V al sec XX), cu posibile intervenţii contemporane strict la nivel funcţional şi în scopul integrării în ansamblul amenajării Pieţei Matache, opinează arhitecţii, care mai cer că, prin tema de concurs, să se definească "un spaţiu urban care va include clădirea halei „Matache Măcelaru” ca o prezenţă izolată, aşa cum o cunoaşte Bucureştiul de generaţii, adică cu 4 faţade libere accesibile pentru funcţii comerciale."

"Clădirea, prin amplasament şi expresie, dar şi prin serviciile pe care le-a oferit cetăţenilor, a devenit în decursul timpului un reper urban important, indiferent de calitatea arhitecturală considerată de unii discutabilă. Restituirea halei monument istoric pe baza datelor existente, cu utilizarea elementelor recuperate şi conform avizului Ministerului Culturii, este un gest menit să redea coerenţa ţesutului urban şi caracterul specific de centru al cartierului istoric. Poziţia pe care a ocupat-o clădirea iniţial va fi marcată în suprafaţa carosabilului nou realizat.", este recomandare OAR

În acest sens, OAR declară că pe lângă acest concurs este necesar ca PMB să îşi definească din timp propunerile, strategiile şi calendarul de desfăşurare a viitoarelor intervenţii în zonă, în aşa fel încât zona pieţei Matache să rămână, în continuare, din punct de vedere social, economic şi cultural, centrul identitar al cartierului.

"Numai în acest fel efectele implementării concursului vor putea fi percepute ca primi paşi pentru o operaţie de regenerare de care are atâta nevoie Bucureştiul. Acest proces din care face parte integrantă concursul iniţiat şi menţionat mai sus este firesc să se desfăşoare în mod organic, separat de litigiile aflate în curs, pentru întreaga zonă, şi să pregătească un cadru de viaţă care să corespundă aşteptărilor actuale.", se încheie comunicatul OAR.

Reamintim că pentru construirea tronsonului Dinicu Golescu - Griviţei al şoselei Buzesti- Berzei, primăria Capitalei a demolat în jur de 90 de clădiri, printre care Hala Matache, clădire emblematică pentru Bucureşti. 1000 de persoane au rămas fără case pentru ca PMB să transforme cartierul, aşa cum remarcă OAR, într-un coridor de trecere deşi, potrivit dlui Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, ONG care se luptă în instanţă pentru reconstruirea halei pe vechiul amplasament, existau alternative la demolări

În 2010, când au început să se demoleze primele clădiri, un grup de arhitecţi a propus un proiect care ar fi permis ca şoseaua să ocolească Hala Matache. Proiectul ar fi asigurat acelaşi volum de trafic, doar că întorcea două benzi pe sensul opus, pe nişte terenuri virane. Primăria nu a ţinut cont de soluţia oferită ci a continuat demolările, deşi ştia că are procese începute pe rol în legătură cu construcţia şoselei Buzeşti- Berzei.

La fel cum la vremea respectivă PMB a dispus demolarea Halei fără să se împiedice de faptul că are litigii pe rol, acum Primăria oganizează, potrivit OAR concurs de soluţii „Amenajarea zonei Matache” prin care se caută un amplasament pentru Hala Matache şi reorganizarea spaţiului public al pieţei agroalimentare, în pofida faptului că are litigii pe rol iar Salvaţi Bucureşitiul a obţinut în instanţă suspendarea Hotărâririle Consiliului General a Municipiului Bucureşti nr. 132/2013, 133/2013 şi 134/2013 care ar fi permis reconstruirea Halei Matache şi a altor două clădiri monument istoric (Berzei 81 şi Berzei 89) demolate de primărie pentru a construi tronsonul de şosea antemenţionat, pe alt amplasament decât cel iniţial.

Potrivit puterea.ro, concursul organizat de Primăria Capitalei pentru găsirea unei soluţii de amenajare a zonei Pieţei Matache va scoate peste un milion de euro din bugetul Capitalei. Numai serviciile de consultanţă pentru organizarea concursului vor costă municipalitatea aproximativ 180.000 de lei şi acesta e doar începutul. Construcţia efectivă a halei pe care ONG-urile s-au luptat s-o salveze va costa municipalitatea alte câteva milioane de euro.