Cu mâinile curate: Liviu Dragnea a patronat ilegalităţile lui Uioreanu, fără să semneze nimic

Liviu Dragnea, viceprim-ministru
Liviu Dragnea, viceprim-ministru (Epoch Times România)

Vicepremierul Liviu Dragnea, preşedinte executiv al PSD, a condus şedinţa în care au fost aprobate ilegalităţile pentru care a fost arestat baronul de Cluj Horea Uioreanu, acuzat că a primit "şpăgi generoase" pentru a aproba lucrări fără licitaţie la Aeroportul Internaţional „Avram Iancu”, informează evz.ro.

Potrivit sursei citate, Dragnea a condus o şedinţă desfăşurată la Cluj Napoca în cadrul căreia s-a decis ca platforma de parcare a avioanelor care s-a construit la Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” din Cluj Napoca - APRON - să se facă prin negociere directă cu firma Napoca Construcţii SA, care a construit şi pista de aterizare-decolare. DNA susţine că platforma s-a construit ilegal.

Pe lângă faptul că a fost încredinţată fără licitaţie, parcarea pentru avioane a fost construită fără autorizaţie de construire şi fără emiterea unei autorizaţii de construire, fapt ce încalcă grav principiul liberei concurenţe. „Pe fondul cointeresării materiale a preşedintelui CJ Cluj, inculpatul Ioan Bene, deţinătorul societăţii de construcţii SC Napoca SA, a convenit construirea platformei de parcare aeronave APRON 4 în lipsa oricăror forme legale şi transparente de evaluare şi acordare a unei astfel de lucrări finanţate din bani publici, prin ignorarea principiilor concurenţei şi transparenţei stabilite de legiuitor şi în lipsa oricărei documentaţii, licitaţii, contractări”, susţine DNA.

Parcarea de la aeroport a costat 16 milioane de euro, cu 11 mai mult decât era prevăzut în studiul de fezabilitate. Din dosar rezultă că Ioan Bene, patronul Napoca Construcţii SA, i-ar fi dat lui Uioreanu, drept răsplată, suma de aproximativ 70.000 de euro în mai multe tranşe.

Procesul verbal al şedinţei conduse de Dragnea, aflat la dosarul penal, arată că participanţii la întrunire, directori generali ai unor instituţii importante din România au decis ca până la data de 22 iunie 2013 se va „demara şi parcurge procedura de achiziţie publică prin negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, în conformitate cu art. 252, lit. b din OUG 34/2006, cu Asocierea SCC Napoca SA – ICCO System SRL – GEO Arc, pentru modificarea suprafeţelor de mişcare aeroportuară pentru următoarele elemente de infrastructură noi: - construirea unei platforme APRON 4 pentru o poziţie de staţionare a aeronavelor de referinţă categoria C”, se arată în procesul verbal al şedinţei condusă de Liviu Dragnea.

Potrivit evz, vicepremierul Dragnea a "omis" să semneze procesul verbal, la fel şi secretarul de stat Iulian Matache. Restul participanţilor, Armand Petrescu – directorul general al Autorităţii Aeronautice Civile Române, Aleodor Frâncu – director general al Administraţiei Naţionale a Serviciilor de Trafic Aerian, Ioan Oprean – director general adjunct la Administraţia Naţională „Apele Române”, prefectul de Cluj Gheorghe Vuşcan, preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu şi alţii au semnat.

Din stenograma unei discuţii telefonice dintre Mariana Raţiu, directorul Direcţiei de Investiţii, şi Simona Gaci, secretarul Consiliului Judeţean Cluj, publicate de evz, reiese că Liviu Dragnea avea obiceiul de a nu semna hârtii ce l-ar putea incrimina:

"Raţiu: Astăzi m-am pus pe burtă cu toate documentele şi fac ordine şi disciplină la aeroport, APRON-ul apare în toate documentele, inclusiv la dl. Dragnea, din mai. Din mai (2013) construia APRONul prin negociere directă (...) Cuprinde şi APRON 4, deci APRON 4 este de anul trecut din mai în toate documentele ...

Gaci: Ştiu.

Raţiu: Asta vroiam să-ţi spun că într-adevăr APRON-ul este din mai în discuţii şi ţi-am spus, inclusiv la întâlnirile cu Dragnea, bineînţeles că pe niciuna Dragnea nu semnează, pe nicio hârtie ...

Gaci: Normal.

Raţiu: Toţi semnează, preşedintele, Oleleu, Canta, toată lumea, mai puţin Dragnea şi Matache, nu au semnat pe nicio hârtie, iar APRON 4 se pune în discuţie de atunci ...

Gaci: Nu ştiu, înseamnă că suntem şi noi foarte îngrămădiţi. Nu-mi dau seama.

Raţiu: E dezastru, e ceva de nu ... depăşeşte orice imaginaţie."

Horea Uioreanu este în prezent arestat preventiv. Liviu Dragnea este în libertate, exercitându-şi funcţia de vicepremier.