Filat, audiat în Comisia parlamentară de anchetă privind investigarea fraudei bancare: Răspundere poartă Leancă, Lazăr, Drăguţanu şi Candu

Vlad Filat
Vlad Filat (facebook.com)

Fostul prim-ministru moldovean, Vlad Filat, deţinut în Penitenciarul numărul 13 din Chişinău, fiind condamnat la 9 ani de închisoare pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă, a fost audiat vineri 30 august, în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă privind investigarea fraudei bancare din 2014.

Potrivit preşedintelui comisiei, Alexandru Slusari, Filat a afirmat că în cadrul Comisiei Reidman din 2013, constituită pentru examinarea modului de administrare a pachetului de acţiuni al statului deţinut la Banca de Economii (BEM), nu s-a propus şi nu s-a discutat o nouă emisie de acţiuni, notează Radio Chişinău.

Slusari a mai subliniat, potrivit AGORA, că Filat a făcut o afirmaţie, „în care eu personal nu cred” şi anume că „dânsul nu a ştiut că beneficiarul emisiei suplimentare devine Ilan Sor. În perioada iunie-septembrie 2013 era absolut clar cine e beneficiarul şi cui aparţin aceste firme, cel puţin nominal. Cine-i beneficiarul real, Plahotniuc sau Sor, rămâne întrebarea, dar juridic aceste firme aparţineau lui Sor şi aici nu pot să cred că Filat nu ştia”.

În continuare, Filat a confirmat că în anul 2014, înainte de a începe acea procedură de acordare a garanţiilor de stat, de 9,5 miliarde lei semnată de către Leancă şi de 5,4 miliarde lei - de Gaburici, într-adevăr a avut loc o întâlnire la Reşedinţa Prezidenţială, unde Plahotniuc a insistat pe aceste garanţii fără să se fi discutat cu administrarea specială de la Banca Naţională.

Mai mult decât atât, Vlad Filat a subliniat că răspundere pentru inacţiunile juridice poartă fostul său coleg de partid ce l-a urmat la şefia executivului, Iurie Leancă, fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, fostul Guvernator al Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu şi fostul preşedinte al Parlamentului, Andrian Candu.

Slusari a mai precizat că rămâne fără răspuns întrebarea cine a procurat în 2013 acţiunile BEM de la controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care ispăşeşte în prezent condamnări în termen total de 25 ani de închisoare pentru spălare de bani şi delapidări de fonduri în proporţii deosebit de mari, şi dacă a fost Ilan Sor singur sau în spatele lui s-ar fi aflat fostul lider PD, Vlad Plahotniuc.

„Rămân două probleme pe care noi trebuie să le rezolvăm:

- să încercăm să elucidăm circumstanţele procurării acţiunilor în 2013. Cum Sor a fost în stare să procure aceste acţiuni plătind 10 milioane de dolari, când avea datorii, şi dacă nu este beneficiar al acestor acţiuni, atunci nu poate altcineva decât Vlad Plahotniuc;

- să avem lista beneficiarilor, în versiunea raportului Kroll 2. După ce avem răspunsul la aceste două probleme, nu va rămâne decât problema tehnică şi anume întocmirea raportului pentru Parlament”, a explicat preşedintele Comisiei de anchetă.

Slusari a anunţat că raportul Comisiei de anchetă ar urma să fie prezentat Parlamentului la începutul lunii octombrie, pledând totodată pentru desecretizarea tuturor documentelor ce vizează frauda bancară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe