Fenomenele de la Izvoarele nu se opresc

Cutremurele nu mai contenesc în satul Izvoarele din Galaţi. 78 de seisme în numai zece zile, un număr fără precedent.
Activitate seismică (TED ALJIBE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
04.10.2013

Cutremurele nu mai contenesc în satul Izvoarele din Galaţi. 78 de seisme în numai zece zile, un număr fără precedent. Casele se crapă de la cutremurele repetate iar sătenii sunt înspăimântaţi: în satul lor se manifestă fenomene stranii, pământul se umfla, se dezumflă, parcă fierbe şi se aud bubuituri.

Sătenii se tem. Aşa ceva nu s-a mai întâmplat nicicând în sat la ei. Pentru că nimeni nu le dă explicaţie, iar casele stau să cadă, mai mulţi localnici au încercat să blocheze joi drumul judeţean 255, care asigură legătura dintre satul Izvoarele şi DN 25.

O parte dintre săteni au dat vina pe exploatarea petrolieră din zonă pentru fenomenele stranii care se întâmplă la ei. Autorităţile nu au putut însă să le dea un răspuns.

Pentru a linişti populaţia speriată, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a trimis de joi după-amiază o echipă de specialişti care va stat la Izvoarele pe termen nelimitat, până când lucrurile se liniştesc. Principala lor misiune este să îi consilieze pe localnici şi autorităţile din sat.

Şi specialiştii de la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), care pe 31 septembrie au montat în zonă 3 seismometre, se întorc în sat pentru a instala noi tehnologii.

„În principal, pe lângă cele trei seismometre, vrem să mai montăm un GPS care să monitorizeze variaţiile de mişcări mai lente ale solului, să vedem dacă au loc alunecări de teren. Am primit nişte oferte de la o firmă spaţială, care ne-ar putea da nişte imagini din sateliţii care monitorizează aceste mişcări mai lente, pentru a vedea dacă alunecă pământul. Dar toate acestea costă, iar noi nu avem, deocamdată, aceste fonduri”, a declarat dr. Iren Adelina Moldovan - şefa Colectivului de Studii Teluricomagnetice şi Bioseismice din cadrul INFP, în exclusivitate pentru publicaţia gălăţeană viaţă-liberă.ro

Specialiştii spun:

Că sunt preocupaţi. Situaţia din Izvoarele este, într-adevăr, fără precedent. Cercetători consideră atipic ceea ce se întâmplă la Galaţi este atipic şi sunt încă multe necunoscute legate de ceea ce se întâmplă în zonă.

„Zona este cunoscută ca fiind una cu activitate seismică. Însă numărul mare de cutremure într-o perioadă foarte scurtă ne dă de gândit. În plus, e anormal că au fost mai multe roiuri de mişcări tectonice. De obicei un roi se termină în câteva zile. După cutremurul de pe 30 septembrie, cu magnitudine de 3,9 am crezut că s-a atins pragul final şi că se stinge şi activitatea seismică. Însă n-a fost aşa. Iată că astăzi dimineaţă (n. r. - ieri dimineaţă) am mai avut un şoc principal cu magnitudine de 3,8. Ciudat este şi faptul că seismele ar fi trebuit să aibă o poziţionare în lungul faliei Sf. Gheorghe, ori ele au fost perpendiculare pe aceasta, capetele fiind la Măxineni şi Tuluceşti. Iar noi n-am găsit încă explicaţii de ce se întâmplă aşa”, a declarat dna Iren Adelina Moldovan la viata-libera.ro.

Satul Izvoarele se află pe o falie activă, denumită Sfântul Gheorghe, unde se produc seisme. Şi în alţi ani (2005, 2011 şi 2012) s-au mai manifestat "roiuri de cutremure." Însă INFP nu a mai înregistrat niciodată atât de multe seisme într-un interval de timp atât de scurt.

Specialista INFP a mai declarat că specialiştii care se întorc astăzi la Izvoarele vor discuta inclusiv cu cei la firma care extrage petrol în zonă, însă pare extrem de puţin probabil ca exploatările să fi putut cauza ceea ce se întâmplă la Izvoarele, Galaţi:

E adevărat că exploatarea gazelor de şist generează cutremure. Am participat în vara aceasta la un simpozion la Viena, unde s-a explicat clar că există o legătură între exploatarea gazelor de şist şi intensificarea activităţii seismice din zonele respective. Injectarea tonelor de apă sub presiune produce o fracturare a straturilor subsolului, care nu poate fi controlată. De aceea, austriecii au ieşit în stradă şi nici n-au vrut să audă de exploatarea gazelor de şist, chiar dacă firma venită în România este austriacă.

Dar, din câte am aflat, exploatarea gazelor în zona Vaslui încă nu a început şi oricum e destul de departe de zona cu activitate seismică de la Galaţi. În legătură cu cutremurele produse de exploatarea petrolului, am căutat articole care să confirme acest lucru şi n-am găsit nimic. Nu ştiu dacă ar fi posibil acest lucru, dacă nu se vorbeşte nicăieri de aşa ceva”, a declarat Dna Moldovan.

Ce anume determină cutremurele, Dna Moldovan nu ştie încă. „Ar putea fi vorba de cutremure naturale sau de seismicitate indusă în principal de acumulările de ploi. Este ştiut că ploile puternice induc cutremure sau că acumulările de apă din bazinele râurilor ce apasă pe albie pot, de asemenea, induce seisme”. Investigaţiile specialiştilor sun încă în curs.

Cercetătorii vor vorbi şi cu cei la ISU, care fac aplicaţii militare în poligonul din apropiere.

Ponta spune:

Situaţia din Izvoarele devine prioritate naţională. Ieri premierul Ponta a declarat că "Parlamentarii nu pot opri cutremurele," însă autorităţile fac tot ce ţine de ele.

“Este ceva cu totul si cu totul nou, nu există un precedent în România. Nu există în această secundă o versiune clară ce ar trebui să facem noi, decât să fim pregătiţi pentru orice eventualitate să evacuăm persoane", a declarat Ponta joi.

Deocamdată, nu este cazul să se treacă la evacuări. Sătenii rămân în casele lor.

Apa s-a "stricat" în fântâni

Zona a rămas fără apă potabilă. Apele din fântâni miros a sulf şi au o culoare albicioasă. Apa are gust de "motorină amestecată cu petrol." declară un localnic revoltat. Direcţia de Sănătate Publică a mers la Izvoarele să ia probe şi a confirmat că apele din sat nu mai sunt bune de băut. Autorităţile au fost nevoite să aducă cisterne cu apă pentru cetăţeni. Pentru cei care au animale, este şi mai greu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor