Trupe ruseşti în SUA în “caz de urgenţă”
alte articole
Titlul pare un scenariu de film, cu toate acestea a devenit o posibilitate în cel de-al doilea mandat al preşedintelui Obama.
Anul acesta administraţia americană a semnat la Washington DC un acord între FEMA (Agenţia federală pentru managementul dezastrelor) şi Ministerul pentru Situaţii de urgenţă al Rusiei – RESM – reprezentat de Vladimir Puchkov, care stipulează că Rusia va putea asigura trupe care să “menţină securitatea” în Statele Unite, în cazul dezastrelor naturale (en.mchs.ru/news/item/434203/).
Acordul este considerat ilegal de majoritatea analiştilor, din cauza legii Posse Comitatus, care limitează abilitatea Administraţiei americane de a folosi trupe străine pe teritoriul american.
Cu toate acestea SUA şi Rusia au căzut de acord să îşi crească gradul de cooperare pentru a “răspunde eficient la tot felul de dezastre” o propoziţie care lasă loc la interpretări. Ştirea a declanşat un adevărat scandal, mai ales în rândul conspiraţioniştilor, deja alarmaţi de o înarmare fără precedent a Departamentului Homeland Security (DHS) de Securitate Internă al Statelor Unite.
1,6 miliarde de cartuşe pentru Departamentul de securitate internă
Conform unei ştiri Associated Press, preluată chiar de Forbes, Departamentul Homeland Security a comandat la începutul anului 1,6 miliarde de cartuşe ( www.denverpost.com/nationworld/ci_22594279/homeland-security-aims-buy-1-6-billion-rounds şi www.forbes.com/sites/ralphbenko/2013/03/11/1-6-billion-rounds-of-ammo-for-homeland-security-its-time-for-a-naţional-conversation/) .
Chestionat inclusiv de membri ai Congresului, din cauza cifrei astronomice, DHS s-a apărat spunând că uriaşa cantitate este de fapt alcătuită din amalgamarea de comenzi pe 4-5 ani, pentru a obţine un “preţ mai mic”, agenţii DHS având nevoie de aproximativ 15 milioane de cartuşe pe an pentru antrenamente (trageri).
DHS nu a explicat cum se face că, inclusiv în aceste condiţii, o asemenea comandă ar ajunge pentru antrenamente timp de 100 de ani.
Un alt lucru rămas neexplicat este că o parte a comenzii DHS o reprezintă 450 de milioane de cartuşe cu glonţ crestat, de calibru mare (0,4), interzise de Convenţia de la Geneva.
Asemenea cartuşe nu se folosesc la antrenamente din cauza preţului prohibitiv şi este neclar modul în care DHS ar putea folosi muniţia de acest gen în caz de dezastru, împotriva civililor americani (aceste gloanţe străpung vestele antiglonţ şi zdrobesc organele interne ale victimei la impact).
Mărimea comenzii DHS a declanşat pe parcursul anului 2013 o penurie de cartuşe pentru “cosumatorii casnici” din Statele Unite, care au dat năvală să se înarmeze.
Parcă pentru a pune gaz peste foc, FEMA a achiziţionat anul acesta 2.700 de vehicule blindate rezistente la mine (foto), retrase din Irak, pe care le foloseşte pentru patrulare în oraşele americane.
Un asemenea vehicul are 15 tone, este prevăzut cu fante de tragere laterale, geamuri rezistente la gloanţe de calibru 0,5 şi roţi de cauciuc anti glonţ de 350 kg bucata.
DHS nu a explicat la ce pot folosi 2.700 asemenea vehicule în caz de “dezastru sau situaţii de urgenţă”.