Federaţia Editorilor din România acuză că licitaţia pentru manuale a fost trişată
alte articole
Scandalul manualelor şcolare, sau, mai exact absenţa lor, ajunge la apogeu. La câteva zile după ce elevii claselor I şi a II-a au început şcoala fără cărţi pe bănci iar manualele digitale rămân şi ele un proiect neonorat, Federaţia Editorilor din România informează că Ministerul Educaţiei a favorizat companiile declarate câştigătoare la licitaţia pentru manuale.
FER îşi fundamentează declaraţiile pe o motivare a Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC), forul care a analizat contestaţiile depuse de editori şi pe un Raport intern al Comisiei tehnice din Ministerul Educaţiei, raport care evaluează conformitatea manualelor digitale cu specificaţiile tehnice din caietul de sarcini.
Potrivit documentelor FER, Ministerul Educaţiei nu a luat în seama raportul experţilor IT şi a declarat câştigătoare companii ale căror manuale digitale ar fi neconforme caietului de sarcini. Unul din marii câştigători ai licitaţiei a fost firma SIVECO, a cărei fondatoare, Irina Socol, este momentan arestată (preventiv) într-un dosar vizând constituirea unui mecanism evazionist.
Reamintim că licitaţia a fost contestată încă din faza de început. Documentele pentru licitaţie au fost postate pe SEAP, într-un moment cel puţin straniu - în ajun de Paşti - iar cerinţele de calificare (cifră de afaceri etc.) păreau mai degrabă un aranjament.
Comunicatul FER
"CNSC a constatat nereguli serioase în modul de evaluare şi în procedura de desemnare a câştigătorilor licitaţiei de manuale şcolare pentru clasele I şi a II-a. CNCS constată că MEN, prin CNEE, a folosit în mod ilegal prevederi ale OMEN 5559 pentru a elimina oferte perfect valabile şi a favorizat companiile declarate câştigătoare. Abateri pur tehnice, care nu afectau funcţionalitatea aplicaţiei digitale au fost folosite drept pretext pentru respingerea majorităţii ofertelor. Se constată însă că, în aceleaşi proporţii, aceste abateri s-au regăsit şi în cazul ofertelor declarate câştigătoare. FER consideră acest fapt o dovadă evidentă de fraudare a licitaţiei prin favorizarea companiilor declarate câştigătoare şi poate pune la dispoziţia presei rapoartele de evaluare care demonstrează acest fapt.
CNCS a obligat CNEE la reevaluarea tuturor ofertelor. FER solicită descalificarea ofertelor prezentate de SIVECO Litera şi respectiv CD Press, declarate iniţial câştigătoare, întrucât acestea au fost desecretizate şi deja prezentate publicului larg. În aceste condiţii, ele nu mai pot face obiectul unei reevaluări obiective în condiţii egale cu celelalte oferte.
FER constată că cei doi ofertanţi au furat startul unei competiţii corecte, inundând piaţa cu publicitate şi oferte şi prezentându-se şcolilor şi publicului larg, înaintea finalizării procedurilor de licitaţie, drept câştigători.
FER respinge toate acuzaţiile făcute de unii politicieni la adresă muncii şi corectitudinii editurilor producătoare de manuale şcolare. Anual, editurile de profil furnizează şcolii româneşti milioane de exemplare de manuale la un preţ mediu de 2,35 lei/ex., acoperind peste 1500 de titluri. Acest preţ derizoriu, impus de MEN ulterior contractului-cadru, acoperă cu greu costurile de tipar, de transport şi de drepturi de autori şi în nici un caz nu poate produce profit. Din acest motiv, multe edituri au renunţat la a mai onora contractele de retipăriri. Cele care continuă o fac din respect pentru şcoala românească, pentru specialiştii din edituri şi pentru autorii care prin eforturile lor au făcut posibilă producerea acestor mii de titluri.
FER respinge acuzaţiile privind interesul editurilor de a bloca modernizarea manualelor, indiferent de formă tipărită sau digitală. O asemenea afirmaţie este lipsită de sens. Deschiderea pieţei de manuale şcolare înseamnă o oportunitate pentru toate editurile de profil. Modernizarea manualelor nu poate fi făcută la iniţiativa editurilor din motive legislative. Conform legii, numai MEN are dreptul şi obligaţia să declanşeze acţiunea de selectare a unor noi manuale. FER nu solicită decât ca aceste selecţii să aibă loc după un program rezonabil în privinţa timpului de elaborare a unui manual şi în condiţii de transparenţă şi corectitudine."