Mii de persoane protestează împotriva lui Trump în Bruxelles

O mulţime eterogenă de persoane a demonstrat miercuri împotriva preşedintelui american care a sosit în Bruxelles la o reuniune NATO.
Protest anti-Trump în Bruxelles, 24 mai 2017.
Protest anti-Trump în Bruxelles, 24 mai 2017. (Eric Feferberg/AFP/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump se află la Bruxelles pentru a purta discuţii “dure” cu alţi membri ai alianţei militare NATO.

Trump se va întâlni joi şi cu oficiali ai Uniunii Europene, în condiţiile în care a fost critic atât la adresa NATO, cât şi în ceea ce priveşte blocul european.

După ce a aterizat în Bruxelles, Trump s-a întâlnit cu regele şi regina Belgiei, în timp ce mii de persoane au demonstrat în centrul Bruxelles-ului împotriva prezenţei sale în Belgia.

Anterior, Trump a avut o scurtă întâlnire privată cu Papa Francisc la Vatican.

Preşedintele american a criticat în mai multe rânduri ţările NATO care cheltuie pentru apărare mai puţin de 2% din PIB.

Înaintea întâlnirilor de joi, secretarul de stat american, Rex Tillerson, a declarat reporterilor că preşedintele Trump “doreşte cu adevărat să convingă membrii NATO să îşi îndeplinească în totalitate obligaţiile”.

“Vă puteţi aştepta ca preşedintele să fie foarte dur cu ei şi să le spună... ‘Facem multe. Poporul american face mult pentru securitatea voastră, pentru securitatea comună. Trebuie să vă asiguraţi că acoperiţi partea pentru propria securitate’", a mai precizat Tillerson.

“Aceasta va fi esenţa mesajului său către NATO”.

Tillerson a mai declarat că Trump, care a fost presat de aliaţii europeni să susţină acordul pentru climat de la Paris, încă nu a luat o decizie finală în ceea ce priveşte o eventuală retragere a SUA din această convenţie.

Unele rapoarte susţin că, în cadrul întâlnirii alianţei militare, Franţa şi Germania vor conveni în mod oficial asupra unui plan american ca NATO să adopte un rol mai mare în lupta împotriva militanţilor islamici, în special a grupului jihadist Statul Islamic. Totuşi, cele două naţiuni europene insistă că mişcarea va fi una simbolică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe