Mii de persoane protestează împotriva lui Trump în Bruxelles

O mulţime eterogenă de persoane a demonstrat miercuri împotriva preşedintelui american care a sosit în Bruxelles la o reuniune NATO.
Protest anti-Trump în Bruxelles, 24 mai 2017.
Protest anti-Trump în Bruxelles, 24 mai 2017. (Eric Feferberg/AFP/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump se află la Bruxelles pentru a purta discuţii “dure” cu alţi membri ai alianţei militare NATO.

Trump se va întâlni joi şi cu oficiali ai Uniunii Europene, în condiţiile în care a fost critic atât la adresa NATO, cât şi în ceea ce priveşte blocul european.

După ce a aterizat în Bruxelles, Trump s-a întâlnit cu regele şi regina Belgiei, în timp ce mii de persoane au demonstrat în centrul Bruxelles-ului împotriva prezenţei sale în Belgia.

Anterior, Trump a avut o scurtă întâlnire privată cu Papa Francisc la Vatican.

Preşedintele american a criticat în mai multe rânduri ţările NATO care cheltuie pentru apărare mai puţin de 2% din PIB.

Înaintea întâlnirilor de joi, secretarul de stat american, Rex Tillerson, a declarat reporterilor că preşedintele Trump “doreşte cu adevărat să convingă membrii NATO să îşi îndeplinească în totalitate obligaţiile”.

“Vă puteţi aştepta ca preşedintele să fie foarte dur cu ei şi să le spună... ‘Facem multe. Poporul american face mult pentru securitatea voastră, pentru securitatea comună. Trebuie să vă asiguraţi că acoperiţi partea pentru propria securitate’", a mai precizat Tillerson.

“Aceasta va fi esenţa mesajului său către NATO”.

Tillerson a mai declarat că Trump, care a fost presat de aliaţii europeni să susţină acordul pentru climat de la Paris, încă nu a luat o decizie finală în ceea ce priveşte o eventuală retragere a SUA din această convenţie.

Unele rapoarte susţin că, în cadrul întâlnirii alianţei militare, Franţa şi Germania vor conveni în mod oficial asupra unui plan american ca NATO să adopte un rol mai mare în lupta împotriva militanţilor islamici, în special a grupului jihadist Statul Islamic. Totuşi, cele două naţiuni europene insistă că mişcarea va fi una simbolică.