Netanyahu: SUA creşte cu zeci de milioane de dolari ajutorul militar acordat Israelului

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că SUA a sporit cheltuielile sale militare către Israel cu câteva zeci de milioane de dolari.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Carsten Koall/Getty Images)

“Acum trei zile, SUA a adăugat alte 75 milioane de dolari la pachetul de asistenţă”, a precizat premierul Netanyahu miercuri, fără să ofere un termen limită pentru sosirea banilor.

Anunţul a fost făcut la doar câteva zile după ce Netanyahu l-a întâmpinat personal pe preşedintele american Donald Trump cu ocazia primei sale vizite în Israel.

Trump a sosit în Israel din Arabia Saudită unde a semnat cu Riadul un acord de vânzare de arme în valoare de 110 miliarde de dolari.

Pe baza unui acord semnat în septembrie 2016, SUA va finanţa cheltuielile militare ale Israelului – care se vor ridica la aproximativ 38 miliarde de dolari – începând efectiv cu anul 2019 pentru următorii 10 ani.

Pe baza acestui acord, Israelului i se va permite să actualizeze majoritatea avioanelor de luptă, să îmbunătăţească mobilitatea forţelor terestre şi să întărească sistemele de rachete.

De asemenea, Washingtonul a furnizat Israelului anual suma de 3,1 miliarde de dolari pe baza unui acord încheiat în 2007 cu administraţia fostului preşedinte american George W. Bush.

În luna aprilie a acestui an, Washingtonul a aprobat o propunere de a vinde Israelului mai multe arme, inclusiv arme navale şi suport tehnic în valoare de aproximativ 440 milioane de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe