FBI ascunde cauza morţii unui ofiţer de poliţie în incidentele de la Capitoliu

Christopher Wray
Christopher Wray (Mark Wilson/Getty Images)

FBI „nu poate dezvălui cauza morţii” ofiţerului de poliţie a Capitoliului SUA Brian Sicknick, după ce New York Times şi alte publicaţii au retras sau au schimbat rapoarte de presă care susţineau că poliţistul a fost ucis prin lovirea cu un extinctor de incendiu în timpul tulburărilor produse la Capitoliu în 6 ianuarie.

Directorul FBI, Christopher Wray, a răspuns la o întrebare adresată de senatorul Chuck Grassley (R-Iowa), în timpul unei şedinţe din Senat, marţi, despre cauza morţii lui Sicknick - subiect care a cauzat controverse majore pe platformele sociale. Grassley a menţionat „rapoarte contradictorii” despre cauza decesului şi a întrebat dacă există o anchetă legată de omucidere.

„Există o investigaţie în desfăşurare cu privire la moartea lui”, a spus Wray, adăugând: „cu siguranţă înţeleg ... şi apreciez interesul deosebit pentru ceea ce i s-a întâmplat”.

Citiți și Directorul FBI vorbeşte limba extremei stângi: clasifică autorii incidentului de la Capitoliu drept "terorism intern"

Dar, în ciuda mărturiei lui Wray, nu este clar dacă FBI nu cunoaşte cauza morţii lui Sicknick sau dacă pur şi simplu agenţia nu o va dezvălui.

Wray a declarat apoi că „ancheta este în curs ... asta înseamnă că nu putem dezvălui cauza morţii”. Când a fost întrebat din nou de Grassley dacă FBI cunoaşte cauza morţii, Wray a spus: „Nu am spus asta” şi a repetat din nou că FBI nu poate dezvălui cauza morţii.

Moartea lui Sicknick a fost invocată de mai multe ori de către parlamentarii din Congres în timpul procesului de destituire a lui Donald Trump, adversarii săi politici încercând să descrie incidentele violente ca pe o insurecţie care a dus la pierderea de vieţi umane, repetând afirmaţiile din New York Times că Sicknick a fost bătut de un suporter al lui Trump în timpul evenimentelor.

Citiți și Biden anulează pe şest obligativitatea universităţilor de a raporta legăturile cu China - impusă de Trump

Dar New York Times a actualizat ulterior informaţia, pentru care nu exista oricum nicio dovadă, spunând că „au apărut noi date cu privire la moartea ofiţerului de poliţie din Capitoliu Brian Sicknick, care contestă cauza iniţială a morţii sale menţionate de oficiali apropiaţi poliţiei din Capitoliu”.

Versiunea respectivă a fost oricum decredibilizată săptămâna trecută, când mama lui Sicknick, Gladys, a declarat pentru Daily Mail că fiul ei nu a fost lovit în cap.

„Nu a fost lovit în cap, nu! Credem că a avut un accident vascular cerebral, dar nu ştim nimic sigur", a declarat Gladys Sicknick într-un interviu exclusiv din 22 februarie. "Am dori să ştim ce s-a întâmplat", a spus aceasta.

Citiți și CNN nu se dezminte: Fostul director CIA cere o lovitură de palat împotriva lui Donald Trump

Fratele lui Sicknick a apărut, de asemenea, să conteste rapoartele despre moartea ofiţerului la începutul lunii ianuarie. „[Ofiţerul Sicknick] mi-a trimis un mesaj aseară şi mi-a spus: 'Am fost stropit cu spray cu piper de două ori' şi era într-o formă bună”, a declarat Ken Sicknick presei în ianuarie, părând să conteste detaliile raportului original al NY Times.

Poliţia Capitoliului a declarat săptămâna trecută că raportul medicului legist cu privire la moartea lui Sicknick nu este "complet" deocamdată.

"Aşteptăm rezultatele toxicologice şi continuăm să lucrăm cu alte agenţii guvernamentale în ceea ce priveşte ancheta morţii", a declarat agenţia într-un comunicat.

Între timp, directorul FBI a descris incidentul din 6 ianuarie drept „terorism intern” şi a susţinut că a coincis cu creşterea "naţionalismului alb" şi a extremismului în Statele Unite în ultimii ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe