CNN nu se dezminte: Fostul director CIA cere o lovitură de palat împotriva lui Donald Trump

John Brennan, fost director CIA în administraţia Obama
John Brennan, fost director CIA în administraţia Obama (Getty Images)

John Brennan, fost director al CIA şi unul dintre duşmanii tradiţionali ai lui Donald Trump, a opinat la o emisiune a canalului CNN moderată de Chris Cuomo că se teme că preşedintele american ar putea declasifica informaţii sensibile sau da ordine militare care ar submina „interesele de securitate naţională” ale SUA şi l-a îndemnat pe vicepreşedintele Mike Pence să preia puterea.

Brennan a cerut organizarea loviturii de stat împotriva preşedintelui Donald Trump înainte ca Joe Biden, presupusul câştigător al alegerilor, să preia puterea în ianuarie.

Fostul director al CIA i-a spus lui Chris Cuomo - fratele guvernatorului democrat al statului New York, Andrew Cuomo - că vicepreşedintele Mike Pence şi cabinetul lui Trump ar trebui să invoce cel de-al 25-lea amendament constituţional pentru a-l demite, pe motiv că ar fi un risc pentru „siguranţa naţională".

„Sunt foarte îngrijorat de ceea ce ar putea face în cele 70 de zile rămase în funcţie”, a spus Brennan în ediţia de luni a programului Cuomo Prime Time. "Va întreprinde un anumit tip de acţiune militară? Va elibera un tip de informaţii care ar putea, de fapt, să ne ameninţe interesele de securitate naţională?".

John Brennan este unul dintre directorii care a fost acuzat de spionarea personalului de campanie al lui Donald Trump la alegerile din 2016, la cererea sau cu ştiinţa fostului preşedinte Barack Obama, împreună cu directorul FBI James Comey şi directorul Oficiului Naţional de Informaţii, James Clapper. Scandalul respectiv, de o gravitate fără precedent, mult mai mare decât cea a afacerii Watergate care a dus la demisia lui Richard Nixon, a fost muşamalizat cu succes în campania electorală prezentă de către mass media americană.

În octombrie, Donald Trump a declasificat o notă scrisă de fostul director al CIA, prin care a dezvăluit că în 2016, Hillary Clinton, contracandidata lui Trump, planificase o campanie de acuzaţii false din dosarul „Russiagate” împotriva lui Trump, cu sprijinul agenţiilor americane de informaţii.

Cu toate acestea, acum Brennan cere debarcarea lui Trump. "Dacă vicepreşedintele Pence şi cabinetul ar avea un gram de forţă, coloană vertebrală şi patriotism, cred că ar lua în considerare în mod serios invocarea celui de-al 25-lea amendament şi scoaterea lui Donald Trump pentru că este foarte imprevizibil acum", a adăugat Brennan.

Fostul şef al spionajului american a susţinut că Trump l-a concediat luni pe secretarul Apărării, Mark Esper, pentru că a refuzat să-i îndeplinească ordinele.

„Dacă Mark Esper a fost respins pentru că nu-l ascultă pe Donald Trump, neîndeplinind acele ordine, cine ştie ce va face succesorul său, ce va face acest secretar interimar, Chris Miller, dacă Donald Trump va da ordine care într-adevăr sunt contrare lucrurilor care trebuie să fie interesele noastre de securitate naţională", a afirmat Brennan, fără să intre în detalii.

Predecesorul lui Esper, generalul Jim Mattis, s-a opus intenţiei lui Trump, în 2017, de a pune capăt războiului din Afganistan, trimiţând în schimb mai multe trupe în teren.

Esper a inversat cererea lui Trump de a retrage trupele care ocupau ilegal nordul Siriei.

Brennan a reiterat zvonurile conform cărora Trump va urmări să se „răzbune” pe actualul director FBI, Christopher Wray, şi pe directorul CIA, Gina Haspel, care a supravegheat tortura prizonierilor la o „locaţie neagră” a unei agenţii din Tailanda în 2002.

Wray este acuzat că ar fi băgat în sertar scandalul laptopului provenit de la Hunter Biden, care ar avea dovezi ale afacerilor ilegale ale lui Joe Biden în Ucraina, iar Gina Haspel este şi ea implicată în scandalul Russiagate.

Brennan a primit funcţia de director al CIA de la preşedintele Barack Obama, din martie 2013 până în ianuarie 2017, când Trump a preluat funcţia de preşedinte.

Eforturile de schimbare a regimurilor susţinute de SUA în timpul mandatului său au inclus revoluţia colorată din Piaţa Maidan din 2014 în Ucraina, revoltele de la Guarimba împotriva preşedintelui socialist venezuelean Nicolas Maduro în acelaşi an - şi programul CIA de formare şi înarmare a militanţilor anti-guvernamentali din Siria.

În 2016, a colaborat cu directorul FBI de atunci, James Comey, în anchetele „Crossfire Hurricane” referitoare la acuzaţiile nefondate făcute de democraţi privind presupusa coluziune a lui Trump cu Rusia în campania electorală din 2016, anchetă care a implicat supravegherea unor oameni din personalul de campanie a lui Trump.

De când a părăsit agenţia, Brennan l-a criticat dur pe Trump, etichetând guvernul său drept „kakocraţie”. Trump i-a revocat autorizaţia de securitate lui Brennan în august 2018.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe