Arta inspirată de puritatea copiilor şi spiritualitate
În picturile sale fermecătoare, cu nuanţe cromatice neaşteptate, Marci Oleskiewicz foloseşte jocul de culori şi simplitatea conferind lucrărilor sale o luminozitate nemaiîntâlnită.
Artistei îi place să picteze figuri de copii, de multe ori folosind-o ca model pe nepoata sa.
"Uneori, inspiraţia îmi vine de la o rochie nouă, pe care am cumpărat-o dintr-un magazin vintage, îmbrăcată de modelul meu preferat (nepoata mea Anya)", spune ea într-un interviu acordat prin email.
"Pentru Anya este ca un joc. Cărei fetiţe nu-i place să se joace de-a îmbrăcatul? Mă distrez şi eu de multe ori, creez un scenariu şi povestesc", declară artista.
''După ce fac sute de fotografii, o aleg pe cea mai bună dintre toate. Alteori, particip la expoziţii, parade şi festivaluri în care protagoniştii sunt copiii, iar fotografiile pe care le fac le folosesc ulterior în lucrările mele. Momentele preferate sunt acelea în care sunt înconjurată de copii, mă aflu în lumea lor şi fac câteva fotografii, surprinzându-le naturaleţea."
Din adâncul inimii
Pentru a reuşi să transmită prin operele sale mesajul pe care-l doreşte, Marci Oleskiewicz începe întâi să observe. "Poate este acea parte introvertită din mine care se calmează cu uşurinţă şi parcă se transformă într-o muscă aşezată pe un zid şi observă", spune artista. "Ca pictori, cred că trebuie să observăm şi relaţiile, în scopul de a le reprezenta bine pe pânză. Artiştii nu ar trebui să se limiteze doar la observarea obiectelor din jur, ci să observe oamenii, relaţiile, emoţiile."
"Modalităţile de comunicare între oameni sunt nenumărate. Scrisul foloseşte cuvintele, muzica foloseşte sunetele, arta - imaginaţia vizuală. Arta vizuală nu este pur şi simplu obiectul pe care îl reprezintă, ci şi culoarea, valoarea, forma, şi da, chiar subiectivitatea observatorului. Ca pictor figurativ, pot folosi toate aceste elemente pentru a transmite un mesaj celor care îmi privesc lucrările. Uneori încerc să comunic un sentiment sau o emoţie în mod intenţionat, alteori privitorul se află în faţa a ceva abstract, care provoacă o gamă de emoţii şi amintiri în inima sa, în moduri pe care nu şi le-ar fi imaginat."
În copilărie, Oleszkiewicz ţinea un jurnal din care s-a inspirat în desenele sau în picturile sale. "Îmi amintesc că în copilărie îmi plăcea să scriu. Am scris despre emoţiile şi sentimentele mele, am scris rugăciuni, şi am povestit multe întâmplări .''
"De multe ori, la sfârşit, făceam mici schiţe prin care reprezentam principalele evenimente ale zilei. Cu timpul, schiţele au întrecut cuvintele, au devenit mai mari, ocupând mai mult spaţiu decât acestea."
"Privind înapoi am înţeles de ce îmi place să pictez copii - de mici se bucură de viaţă, trăiesc cu relaxare, curiozitate şi bucurie, găsind în orice lucru bucuria de a trăi şi creativitatea."
Inspiraţia şi mesajul
Vorbind despre copii ca subiecte ale operelor sale, Oleszkiewicz explică faptul că inspiraţia ei se bazează pe credinţă.
"Suntem cu toţii copii ai lui Dumnezeu, care ne-a dat dorinţa de a iubi şi a fi iubiţi. Nu suntem perfecţi ... greşim şi vieţile noastre sunt pline de durere dar avem capacitatea de a ierta, de a fi iertaţi."
"Lucrările mele reprezintă copii, deoarece în ei răsar nevinovăţia, încrederea, puritatea şi bucuria. Ei pot ierta uşor şi mai ştiu să se minuneze. Iubesc toate aceste lucruri. Viaţa este scurtă. Prea scurtă pentru a rămâne în întuneric şi a păstra resentimente în inimile noastre.''
"Inima unui copil este atrasă de o floare de pe câmp, copleşită de frumuseţe şi mirare. Visul meu este de a transmite publicului meu aceeaşi stare de spirit, care să-l aducă înapoi la momentul în care frumuseţea simplă a creaţiei îi poate provoca plăcere, bucurie, surpriză."