Arta tradiţională a sticlei din România, în pericol de dispariţie
România este renumită în lumea întreagă pentru obiectele sale artizanale din sticlă delicate care pot fi găsite în magazine exclusiviste precum Harrods din Londra sau Neiman Marcus din Statele Unite. Cu toate acestea, meşterii sticlari se tem că arta lor va dispărea din cauză că nu există suficienţi tineri care să dorească să lucreze în această industrie, informează marţi site-ul euronews.com.
O echipă a Euronews a vizitat o fabrică de la periferia Bucureştiului care funcţionează din 1922. Echipa sa, formată din zece meşteri sticlari, este mândră să continue tradiţia sticlăriei.
Deşi cererea la nivel mondial de sticlă din România este mare, managerul fabricii, Petru Ştefănescu, a declarat că este greu să convingă tineri să intre în acest domeniu: 'Încercăm să atragem tineri prin poveştile noastre, prin ceea ce facem. Însă foarte puţini dintre ei sunt cu adevărat interesaţi de această meserie. Tinerii din ziua de astăzi nu mai sunt interesaţi de meşteşuguri. În plus, nu există politici care să-i încurajeze pe tineri să aleagă astfel de meserii în România', a spus Petru Ştefănescu.
Ştefan, unul dintre angajaţii fabricii, lucrează în industria sticlăriei de 60 de ani. Tuburile din sticlă cu care lucrează sunt importate din Germania şi Cehia. Ele sunt topite la o temperatură de 1.600 de grade Celsius şi transformate în candelabre, sfeşnice, pahare şi ceainice.
Un alt angajat, Ionuţ, în vârstă de 27 de ani, este considerat un începător în acest domeniu, deşi are 10 ani de experienţă. El s-a aflat într-un grup de studenţi aleşi chiar de managerul companiei.
Până acum, criza economică din Europa a ocolit industria sticlei din România. Anul trecut, mica fabrica românească de la periferia capitalei a avut o cifră de afaceri de 400.000 de euro. Există însă temeri că dacă nu se va face nimic pentru a atrage tineri în acest domeniu, industria sticlei din România ar putea fi sortită dispariţiei.