Farmaciştii acuză întârzieri în decontarea plăţilor CNAS către farmacii. Risc real pentru accesul pacienţilor la tratamente esenţiale

Asociaţia Farmaciilor şi Farmaciştilor din România (AFFR), Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR), Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica (AFIE), Asociaţia Farmaciilor Tradiţionale şi a Practicienilor (AFTaP) şi Colegiul Farmaciştilor din România (CFR) trag un semnal de alarmă faţă de situaţia financiară critică în care se află farmaciile din cauza întârzierilor de până la 90 de zile la plăţile Caselor de Asigurări de Sănătate pentru medicamentele eliberate în regim compensat şi gratuit. Distribuitorii de medicamente se confruntă şi ei cu întârzieri similare la plăţile din partea spitalelor.
Depăşirea termenelor obligaţiilor de plată ale Caselor de Asigurări de Sănătate către farmacii determină întârzieri la plata datoriilor pe întreg lanţul farmaceutic - farmacie, distribuţie, producţie. În plus, farmaciile plătesc TVA către stat de fiecare dată când medicamentele compensate sunt eliberate către pacient, fără a avea însă nicio predictibilitate asupra termenelor la care vor încasa sumele restante. Toate aceste întârzieri de plată au un impact puternic negativ asupra stabilităţii financiare a farmaciilor şi distribuitorilor de medicamente, cei mai afectaţi fiind, în primul rând, pacienţii al căror acces la tratamentele salvatoare de vieţi poate fi compromis. Situaţia este cu atât mai critică pentru pacienţi în cazul farmaciilor care deservesc comunităţi din zone rurale sau izolate, unde accesul la tratament depinde aproape exclusiv de aceste unităţi farmaceutice, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei.
Lipsa de predictibilitate în plata sumelor datorate generează un dezechilibru periculos în întregul lanţul comercial, punând presiune pe stocurile disponibile şi afectând în mod direct siguranţa accesului pacienţilor la tratamentele de care au nevoie. Medicamentele gratuite şi compensate sunt esenţiale pentru pacienţii cu boli cronice sau cu venituri reduse, iar orice întârziere în eliberarea acestora poate avea consecinţe serioase asupra stării de sănătate a populaţiei şi asupra încrederii sale în sistemul public de sănătate.
"Înţelegem situaţia dificilă cu care se confruntă economia ţării în această perioadă, dar farmaciile se numără printre companiile care plătesc, corect şi la timp, taxele către statul român.
ADRFR, AFFR, AFIE, AFTaP şi Colegiul Farmaciştilor din România consideră că este momentul ca instituţiile statului să identifice în mod transparent soluţii rapide, viabile şi sustenabile, care să garanteze stabilitatea sistemului farmaceutic şi siguranţa pacienţilor.
Suntem deschişi dialogului şi colaborării cu instituţiile abilitate din sistemul de sănătate, în vederea identificării unor soluţii rapide de rambursare a plăţilor şi a consolidării unui cadru predictibil de funcţionare pentru toate farmaciile din România.
Accesul neîntrerupt la tratament nu este un privilegiu, este o necesitate. Avem încredere că instituţiile statului – CNAS, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul de Finanţe – vor acţiona în consecinţă, pentru a depăşi această criză, în beneficiul pacienţilor şi al profesioniştilor din domeniu", transmit organizaţiile semnatare.
Despre ADRFR
Înfiinţată în 2003, Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) reprezintă o parte din cele mai mari companii din piaţa de distribuţie şi retail farmaceutic autohton, cu peste 11.500 de angajaţi şi mai mult de 1500 de farmacii la nivel naţional.
Membrii Asociaţiei sunt companii recunoscute şi respectate atât pentru performanţele de business obţinute, cât şi pentru seriozitatea, implicarea şi profesionalismul cu care tratează fiecare aspect al activităţii zilnice, în beneficiul direct al pacienţilor.
Prin acţiunile sale şi ale membrilor săi, ADRFR veghează şi contribuie la dezvoltarea mediului farmaceutic autohton. Din luna iulie 2012, ADRFR este membru cu drepturi depline al GIRP - Groupement International de la Repartition Pharmaceutique (Asociaţia Europeană a Distribuitorilor Farmaceutici), iar din anul 2019 este membru al European Federation of Pharmacy Chains (EFPC – Federaţia Europeană a Lanţurilor de Farmacii). www.adrfr.ro.
Despre AFFR
Asociaţia Farmaciilor şi Farmaciştilor (AFFR) reprezintă circa 1000 de farmacii din toată ţara, cu acoperire geografică la nivel naţional, dintre care o treime se află în mediul rural. Membri noştri sunt afaceri cu capital 100% românesc, care angajează un număr total de 5.400 de profesionişti şi administrează 35 de societăţi farmaceutice.
Misiunea noastră este să lucrăm în beneficiul pacienţilor, să dezvoltăm servicii adaptate nevoilor lor şi să redăm gloria profesiei de farmacist, investind continuu în dezvoltarea profesională a colegilor noştri.
AFFR este partener de dialog pentru instituţiile publice şi consiliile consultative din domeniul sănătăţii. Suntem membri ai Federaţiei Internaţionale Farmaceutice (FIP), organizaţie neguvernamentală fondată în 1912, care reprezintă milioane de farmacişti şi cercetători din peste 150 de ţări. Pentru mai multe detalii, vizitaţi www.affr.ro.
Despre AFIE
Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica (AFIE) reprezintă peste 500 de farmacii comunitare la nivel naţional, deţinute şi administrate de farmacişti ca profesie, cu capital românesc, în care îşi desfăşoară activitatea peste 2200 de angajaţi din domeniul farmaceutic.
Misiunea AFIE este de a participa activ la îmbunătăţirea sistemului de sănătate din România, la dezvoltarea politicilor farmaceutice în beneficiul pacientului şi promovarea imaginii farmacistului etic şi independent în societate.
AFIE este o voce la nivel naţional şi instituţional, activând de peste 15 de ani în interesul farmaciştilor ca profesionişti în domeniul sănătăţii. AFIE este membră a Federaţiei Internaţionale Farmaceutice (FIP) şi membră a IMM România (CNIPMMR). Mai multe detalii găsiţi pe afiethica.ro.
Despre AFTaP
Asociaţia Farmaciilor Tradiţionale şi a Practicienilor (AFTaP), formată 100% din farmacişti practicieni din toate domeniile de activitate, este o organizaţie profesională dedicată promovării autonomiei profesiei de farmacist şi misiunii de a ne asigura că farmaciştii sunt recunoscuţi ca membri vitali în desfăşurarea actului terapeutic şi în furnizarea de servicii farmaceutice. Dorim să adoptăm un rol proactiv în modelarea politicilor de sănătate publică, susţinând schimbări care pot impacta în mod pozitiv viaţa pacienţilor.
Asociaţia AFTaP reprezintă drepturile şi interesele comune ale farmaciilor tradiţionale din toată ţara (farmacii deţinute în procent de cel puţin 51% de către farmacişti), care contribuie la asigurarea tratamentelor vitale pentru pacienţii români, atât din mediile rurale, cât şi urbane.
Despre CFR
Colegiul Farmaciştilor din România (CFR) este organizaţia profesională cu atribuţii în promovarea şi protejarea drepturilor farmaciştilor din România. CFR are autonomie instituţională în domeniul său de competenţă, normativ şi jurisdicţional profesional, asigurând controlul şi supravegherea exercitării profesiei de farmacist, precum şi menţinerea prestigiului acestei profesii în societate. CFR reprezintă, în momentul de faţă, peste 20.000 membri, farmacişti care îşi exercită profesia pe teritoriul României.www.colegfarm.ro.