Analiza lui Lăzăroiu: De ce a fost forţat Bolojan să ia măsuri-fulger şi ce urmează dacă eşuează

Sebastian Lăzăroiu (reportervirtual.ro)
Andrei Pricopie
03.07.2025

Analistul politic Sebastian Lăzăroiu a explicat că măsurile fiscale imediate luate de premierul Ilie Bolojan sunt menite să convingă agenţiile de rating să nu retrogradeze România, urmând ca ulterior să ia măsuri şi pentru tăierea drastică a cheltuielilor statului.

"Încerc pe scurt. Probabil v-a scăpat ştirea că Bolojan şi alţi oameni din guvern s-au întâlnit cu reprezentanţi ai agenţiei Fitch. A fost în urmă cu 7-8 zile. Fără să ştiu ce s-a discutat, pot bănui că a fost o întâlnire de tatonare. După august încolo, agenţiile de rating urmează să păstreze calificativul actual (o treaptă peste 'junk', nu grozav, dar încă nu 'junk') sau să ne retrogradeze la 'junk'. Altă variantă nu există. Problema e reducerea deficitului, altfel zis, ok, pieţele ne împrumută la dobânzi rezonabile, dar trebuie să arătăm că suntem capabili să echilibram bugetul până la sfârşitul anului, într-o primă etapă, apoi tot anul următor", a declarat Sebastian Lăzăroiu.

Analistul a explicat că agenţiile de rating nu sunt duşmanii noştri, ei sunt un fel de mediatori între pieţele de pe care ne împrumutăm şi datornici (adică ţările).

"Astăzi am văzut pe Facebook un val de scepticism că acest guvern cu această majoritate va putea reduce cheltuielile şi că vom rămâne şi cu altceva decât creşteri şi adăugări de taxe şi impozite. Dacă voi sunteţi sceptici, cum credeţi că erau cei de la Fitch în discuţiile cu Bolojan? Că noi suntem sceptici e una, şi sigur că contează, dar dacă Fitch e sceptic, asta are deja consecinţe imediate şi grave. Ei nu cred că guvernul poate reduce cheltuielile de azi până în toamnă, când Fitch ar urma să spună pieţelor ce notă dau datornicului România. Şi au dreptate să se îndoiască, fiindcă urmează greve, proteste, frâne în Parlament, poate chiar căderea guvernului, sau măsuri întoarse mai târziu de hotărâri judecătoreşti sau ale CCR", a precizat Sebastian Lăzăroiu.

Potrivit fostului consilier prezidenţial, creşterea unor taxe (TVA) pe termen scurt e singurul lucru pe care evaluatorii îl pot accepta ca sigur.

"Sincer, şi dacă Fitch ar vrea să ne păsuiască, să ne dea o notă bună (cum au mai făcut în ultimii ani), pe nişte planuri incerte de reducere a cheltuielilor, ei şi-ar pierde credibilitatea în faţa investitorilor şi creditorilor. Aşa că e clar ce a rezultat de la discuţia cu Fitch, era clar chiar înainte să aibă loc cum se va termina şi, îndrăznesc să spun, era clar încă din campania electorală, când Nicuşor s-a apucat să semneze bileţele, că nu ne va mai crede nimeni. O să ziceţi - bine, dar Bolojan, Nicuşor, totuşi doi oameni serioşi, abia încărcaţi de votul popular, nu au fost destul de credibili? O, ba da, altfel Fitch nu cred că se deranja să poarte discuţia de tatonare", a punctat Sebastian Lăzăroiu.

Politologul a subliniat că, bineînţeles, că "partea română a încercat să-i convingă de bunele intenţii, să cumpere un răgaz de câteva luni pentru planuri doar de reducere a cheltuielilor, dar Fitch nu se joacă cu propria credibilitate, în condiţiile în care i-am tot dus cu vorba în ultimii ani, ba că Ucraina, ba că extremiştii, ba că an electoral".

"Deci, aş zice aşa: deocamdată Bolojan, cu măsurile imediate, se adresează agenţiilor de rating, pe ei trebuie să-i convingă. Peste 3 luni, 6 luni, Bolojan urmează să se adreseze românilor, care, evident, într-o mare majoritate, aşteaptă tăierea cheltuielilor. Dacă pierde încrederea românilor, acest guvern o să cadă. După ce o să cadă, ne întoarcem exact unde suntem azi. Criză politică, lipsă de credibilitate, agenţiile de rating cu sprânceana ridicată", a concluzionat Sebastian Lăzăroiu.

Reamintim că premierul Ilie Bolojan a ieşit în conferinţă de presă, miercuri seară, pentru a le explica românilor de ce este nevoit să impună o serie de măsuri fiscale pentru ca România să nu intre în incapacitate de plată şi "să evităm un risc de retrogradare iminent, pe care nu putem să ni-l permitem pentru ţara noastră, pentru că pagubele vor fi incomparabil mai mari pentru cetăţeni". Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor