Farmacia de la robinet

Studii recente arata ca apa este poluata cu peste 10 mii de substante farmaceutice si de igiena personala, care intra in pinza freatica si apoi ajung din nou in apa de la robinet
. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Epoch Times România
10.10.2006

Atunci cand ne inghitim portia zilnica de medicamente, sau cand folosim prea multe lotiuni, ne gandim vreodata ca intr-o buna zi cineva le va bea, sau ca vreun peste sau animal amfibiu le va absorbi? Totusi acesta este adevarul.

Peste 90% din orice medicament pe care-l inghitim este excretat, sau ajunge intr-un fel sau altul in apa reziduala. Mai apoi el trece prin statiile de filtrare a apei si ajunge in apa freatica, iar mai apoi se intoarce in apa de la robinet, iar cineva il va inghiti fara sa stie si fara sa aiba reteta de la doctor.

Aceste substante se numesc Poluanti Farmaceutici si de Igiena Personala (PFIP) si acest grup de substante includ toate genurile de medicamente si substante de igiena personala si de ingrijire a corpului la care va puteti gindi. Ele alcatuiesc impreuna peste 10 mii de substante chimice.

Conform doctorului Christian G. Daughton care s-a ocupat cu studiul acestor substante "cantitatea de produse farmaceutice si de igiena personala care intra in mediu in fiecare an este aproximativ egala cu cea a pesticidelor folosite anual”.

Metode mai sofisticate de analiza a apei descoperite in ultimii ani au permis detectarea de concentratii mai mici de substante poluante din apa si au permis cercetari noi in acest domeniu. Desi situatia aceasta exista deja de zeci de ani, nimeni nu stie exact cate din substantele din grupul PFIP prezente in apa de baut ne afecteaza sanatatea. Si mai rau este ca nicaieri nu exista standarde industriale si nu exista nici o limita pentru cantitatea de astfel de substante care este evacuata in panza freatica prin statiile de tratare a apelor.

Studii in diverse parti de pe glob

Un studiu efectuat in S.U.A., Canada siAustralia a aratat prezenta substantelor din grupul PHIP in apa de baut. Studii efectuate asupra apei de baut din Berlin a gasit cantitati importante de antibiotice, ibuprofen, medicamente pentru colesterol, estrogeni si medicamente pentru terapia cancerului.

In apa de baut din Anglia si in unii pesti din Texas a fost descoperit Prozac. Oamenii care consumau pestii respectiv isi luau si ei portia de Prozac - li s-a descoperit in sange. Fluoxetine, ingredientul activ din Prozac reduce functiile glandei tiroide si intarzie dezvoltarea anumitor pesti si broaste.

Estrogenii din hormoni si bifenolii din materialele plastice, care se pot atasa de receptorii de estrogen ale celulelor noastre, sunt in mod frecvent gasiti in apa de baut si au afectat deja fauna feminizand pestii, vidrele si broastele. In Nebraska, pestii gasiti in canalele de scurgere a apei in aval fata de statiile de tratare a vacilor cu hormoni sunt intarziati in crestere, comparativ cu cei gasiti in amonte fata de statiile de tratare.

In Marea Britanie, numarul de spermatozoizi gasiti in sperma masculina a scazut in ultimii 50 de ani de la 160 milioane pe mililitru la 66 milioane. 20 de milioane la mililitru era considerat la limita de jos. Cancerele de san si uter sunt in crestere, la fel ca si pubertatea timpurie. Este greu de spus cat din apa de baut este afectata de estrogeni, dar acestia probabil ca sunt deja un factor de imbolnavire pentru victimele care nu au deja un tratament cu hormoni.

Daca toti am folosi substante gasite in natura si remedii homeopatice, precum si ingrasamintele biologice, aceste probleme s-ar rezolva de la sine. Totusi nu putem face acest lucru. Cealalta varianta ar fi sa folosim sisteme de filtrare a apei bazate pe carbune in case si insitutii. Apa de spalat ar trebui si ea purificata deoarece multe din substantele poluante se absorb prin piele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor