Falia San Andreas asteapta sa explodeze
LONDRA — Partea sudica a faliei San Andreas de langa Los Angeles, care a stat nemiscata mai mult de doua secole, se afla sub presiune mare si ar putea produce un cutremur de pamant masiv in orice moment, a declarat miercuri un savant.
Yuri Fialko, de la Institutul Scripps de Oceaonografie din La Jolla, California, a declarat ca, avand in vedere rata miscarilor medii anuale in alte zone ale faliei, ar putea exista suficienta energie in extremitatea sudica pentru a declansa un cataclism de pana la 10 metri.
“Datele recente confirma faptul ca sectiunea sudica a faliei San Andreas s-ar putea apropia de sfarsitul etapei inter-seismice a ciclului de cutremure,” a scris el in jurnalul de stiinta Nature.
O miscare brusca laterala de 7 pana la 10 metri va fi una dintre cele mai mari inregistrate vreodata.
Conform Sondajului Geologic American (SGA), cutremurul care a distrus San Fracisco in 1906 a fost produs de o miscare brusca a extremitatii nordice a faliei San Andreas de pana la 6.5 metri.
Fialko a declarat ca inca nu a fost inregistrata nici o miscare in extremitatea sudica a faliei de cand s-au stabilit europenii in regiune.
El a declarat ca lipsa de miscare din ultimii 250 de ani se coreleaza cu decalajul de 200-300 de ani prezis intre cutremurele majore din extremitatea sudica a faliei.
In orice parte a faliei au existat mici deplasari de pana la 2 cm pe an care au prevenit formarea unei presiuni explosive in adancime.
Cand aceste presiuni sunt blocate si apoi sunt brusc eliberate, ele produc trepidatii sau cutremure de pamant de diferite intensitati, depinzand de miscarea pe care a avut-o inainte si de durata blocajului.
SGA sustine ca cele mai recente cutremure majore de pamant din zonele nordice si centrale ale faliei San Andreas au avut loc in 1857 si 1906.
Fialko a declarat exista cateva explicatii posibile pentru lipsa de miscare observata in sectiunea sudica — un blocaj major sau pur simplu falia nu s-a miscat asa de mult in partea sudica precum in celelalte zone.
“Indiferent de geometria faliei si proprietatile mecanice ale crustei inconjuratoare, rezultatele prezentate in acest studiu sustin ipoteza ca ar putea exista o mare probabilitate de producere a unor cutremure de pamant majore in sistemul sudic al faliei San Andreas,” a declarat Fialko.