Facebook va plăti creatorii reclamelor video de calitate

Mark Zuckerberg, CEO-ul companiei Facebook.
Mark Zuckerberg, CEO-ul companiei Facebook. (AFP / Getty Images)

Utilizatorii Facebook Inc. vizionează clipuri video de patru miliarde de ori pe zi, în întreaga reţea socială. Acum, compania Facebook încearcă să genereze venit din acest vast public.

Facebook a anunţat că va începe să-şi împartă venitul din reclame cu creatorii video, o iniţiativă destinată să atragă mai mult conţinut de înaltă calitate şi mai multe reclame. Dacă va avea succes, iniţiativa va face din Facebook o ameninţare mai serioasă pentru platforma de video online youtube ce aparţine companiei Google.

Până în prezent, Facebook a transferat reclamele video în fluxurile de ştiri ale utilizatorilor. Noua strategie, numită "Sugestii Video", va include reclamele printre conţinutul produs profesional de mari companii de media, precum reclamele TV.

Modelul de repartizare a veniturilor Facebook lansat miercuri, 1 iulie, este similar cu cel al You Tube, în care Facebook va păstra 45% din venituri. Spre deosebire de You Tube, producătorii de video de pe Facebook vor trebui să împartă profitul lor cu mai mulţi, lăsându-i potenţial cu un procent mai mic.

Iniţiativa vizează utilizatorii de smartphone-uri, ce reprezintă sursa a 75% din vizionările video de pe Facebook, potrivit companiei. You Tube prezintă un număr similar de clipuri video, dar numai aproximativ 50% din vizionările sale video provin de la telefoanele mobile.

You Tube a generat venituri de aproximativ 4 miliarde de dolari în 2014 şi se estimează că Facebook va încasa 1,5 miliarde de dolari din reclame video anul viitor.

În cadrul noului program, utilizatorii de telefonie mobilă care vizualizează videoclipuri în lista lor de ştiri vor fi direcţionaţi către videoclipuri despre care Facebook crede că ar putea fi interesante pentru aceştia. Reclamele video vor fi intercalate printre aceste videoclipuri, la fel ca reclamele TV. Printre partenerii media iniţiali se află Asociaţia Naţională de Baschet (NBA), Hearst Corp., Fox Sports, Funny or Die şi Tastemade.

"Există cazuri în care cineva vrea să vadă mai multe videclipuri", a declarat Dan Rose, vicepreşedinte al Departamentului de Marketing şi Parteneriate al Facebook. "Derularea acestora printre ştiri nu este cel mai eficient mod de a face asta."

Reacţiile de marketing de până acum au fost în general pozitive. Agenţii de publicitate au apreciat faptul că reclamele lor ar putea fi afişate alături de tipul de conţinut de înaltă calitate, mai degrabă decât afişarea lor, eventual în afara contextului, în fluxul de ştiri.

O altă caracteristică importantă pentru agenţii de publicitate este faptul că sunetul pentru reclamele lor va fi pornit în mod implicit, o schimbare binevenită pentru cei care au deplâns faptul că reclamele au avut caracteristica de auto-play dezactivată până acum pe Facebook.

Aspectele financiare vor fi diferite de cele ale You Tube. Facebook va împărţi 55% din veniturile din publicitate creatorilor tuturor filmelor care apar adiacente reclamei, în funcţie de cât de mult timp urmăresc utilizatorii fiecare videoclip.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură