Fondatorul Facebook vrea să aducă internetul la îndemâna tuturor (revista presei spaniole)

Mark Zuckerberg, CEO-ul companiei Facebook.
Mark Zuckerberg, CEO-ul companiei Facebook. (AFP / Getty Images)

Prezenţa fondatorului Facebook la Congresul internaţional al telefoniei mobile de la Barcelona apare marţi în paginile cotidienelor spaniole, alături de ştiri legate de noi reglementări în siguranţa cetăţenilor şi protocoalele de acţiune faţă de imigranţii ilegali sau noi evoluţii în situaţia din Catalonia.

Corpul magistraţilor demontează legea siguranţei publice, pentru că o consideră neconstituţională. Potrivit cotidianului El Pais, raportul elaborat de corpul magistraţilor arată că nu sunt acceptabile noul mod de reglementare a percheziţiilor corporale şi detenţiilor şi posibilitatea ca firmele private să colaboreze cu forţele de ordine pentru dispersarea protestelor.

Cotidianul El Mundo anunţă că Garda Civilă interzice folosirea gloanţelor de cauciuc împotriva imigranţilor ilegali. În plus, cotidianul spaniol relatează că la Barcelona, WhatsApp 'rupe' piaţa telefoniei odată cu introducerea ofertei de apeluri de voce gratuite.

Tatăl Facebook se vinde în Spania, remarcă ABC. Cotidianul spaniol scrie că Zuckerberg şi-a prezentat proiectul menit să aducă internet pentru toată lumea - Internet.org. 'Adevărul este că există foarte puţine servicii cu o asemenea amploare precum WhatsApp şi sunt sigur că valorează mult mai mult', a mai spus el cu privire la recenta sa achiziţie, potrivit aceluiaşi cotidian spaniol.

'Guvernul SUA a întrecut limita', a mai spus Zuckerberg, potrivit cotidianului La Vanguardia. Fondatorul Facebook deschide Congresul telefoniei mobile cu reproşuri adresate spionajului lui Obama, însă în acelaşi timp garantează independenţa Whatsapp, pentru că el consideră această platformă de mesagerie prin internet drept complementară reţelei sociale.

Consilierii liderului naţionalist catalan Artur Mas vor ca regele Juan Carlos al Spaniei să rămână şeful 'statului catalan', constată cotidianul La Razon. Acesta precizează că în Catalonia, consiliul pentru tranziţia naţională ia în considerare un model asemănător celor al ţărilor din Commonwealth. În plus, acelaşi cotidian spaniol relatează că la reuniunea Papei Francisc cu cardinalii spanioli, a fost scos în evidenţă faptul că Suveranul Pontif este 'foarte ataşat de realitatea din Spania'.

Cotidianul catalan El Periodico consideră că la Congresul de la Barcelona a fost declarat război deschis pentru afacerea telefoanelor mobile, după ce WhatsApp a anunţat că va permite apeluri de voce, iar Zuckerberg solicită ieftinirea conexiunilor internet. Pe de altă parte, cotidianul catalan constată că apar tot mai multe ghetouri în oraşele catalane, cu cartiere organizate care încearcă astfel să reziste mai bine crizei. Aceasta a făcut ca diferenţele economice să sporească 'segregarea teritorială', arată publicaţia citată.