Fabrica de permise de la Suceava: 20 de persoane trimise în judecată, inclusiv 5 poliţişti

(Facebook / politiaromana.ro)
Andrei Popescu
15.07.2024

Un ofiţer de poliţie şi patru agenţi de poliţie din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Suceava au fost trimişi în judecată de DNA, fiind acuzaţi că au primit mită de la 59 de persoane pentru a le acorda permisul de conducere.

În acelaşi dosar, al 8-lea la număr, în care se cercetează fapte de corupţie egate de eliberarea permiselor de conducere, au fost trimise în judecată alte 15 persoane, printre care instructori şi administratori ai unor şcoli de şoferi pentru o serie de infracţiuni, precum dare de mită, complicitate la luare de mită, trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, comise în formă simplă şi continuată.

Procurorii DNA susţin că, începând cu ianuarie 2020, inculpaţii Blîndu Cristian, Pascal Anamaria şi Popa Cristian ar fi aderat la un grup infracţional organizat, constituit de comisarul-şef Obreja Radu-Ionuţ şi agentul Perijoc Gheorghe-Ionel, care ar fi avut ca scop fraudarea, în schimbul unor sume de bani primite cu titlu de mită, a examenelor practice pentru obţinerea permisului de conducere.

Concret, inculpaţii ar fi pretins şi primit de la 59 de elevi/cursanţi, direct sau prin intermediari, diverse sume de bani, cu titlu de mită, cuprinse între 100 de euro şi 700 euro (în total 14.800 de euro).

În schimbul banilor, inculpaţii, care ar fi avut calitatea de examinatori, ar fi efectuat o evaluare superficială sau necorespunzătoare a candidaţilor, iar uneori, în funcţie de situaţia concretă survenită, ar fi intervenit asupra comenzilor autovehiculului, fie pentru a-i facilita candidatului o anumită manevră, fie pentru a preveni săvârşirea vreunei abateri care ar fi determinat nepromovarea examenului.

Comunicatul DNA

Un al VIII-lea dosar privind fapte de corupţie legate de eliberarea permiselor de conducere de către Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Suceava, a fost finalizat de către procurorii din cadrul Serviciului teritorial Suceava.

În acest dosar au fost trimişi în judecată 20 de inculpaţi, între care angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), instructori şi administratori ai unor şcoli de şoferi, care în schimbul unor sume de bani, ar fi permis fraudarea probei practice a examenului de obţinere a permisului de conducător auto unui număr de 59 candidaţi, în cursul anului 2020. Şi acest dosar a fost disjuns având în vedere dimensiunea infracţională şi numărul mare de persoane implicate în întreaga procedură de examinare.

În prezentul dosar, privind doar fraudarea probei practice, au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, următorii inculpaţi:

BLÎNDU CRISTIAN, la data faptelor ofiţer de poliţie în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Suceava, Compartimentul regim permise de conducere şi examinări, pentru comiterea infracţiunilor de:
- constituire a unui grup infracţional organizat,
- trafic de influenţă,
- luare de mită în formă continuată,
- spălare a banilor,

BIVOL IOAN BOGDAN, la data faptelor agent de poliţie în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Suceava, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată,

PASCAL ANAMARIA, la data faptelor agent de poliţie în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Suceava, Compartimentul regim permise de conducere şi examinări, pentru comiterea infracţiunilor de:
- constituire a unui grup infracţional organizat,
- luare de mită în formă continuată,

POPA CRISTIAN, la data faptelor agent de poliţie în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Suceava, Compartimentul regim permise de conducere şi examinări, pentru comiterea infracţiunilor de:
- constituire a unui grup infracţional organizat,
- luare de mită în formă continuată,

PERIJOC GHEORGHE IONEL, la data faptelor agent de poliţie în cadrul M.A.I. – Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la luare de mită.

15 persoane fizice, (administratori ai unor şcoli de şoferi, instructori auto, etc.), pentru comiterea unor infracţiuni de: dare de mită, complicitate la luare de mită, trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, comise în formă simplă şi continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut în esenţă următoarea stare de fapt:

Începând cu luna ianuarie a anului 2020, inculpaţii Blîndu Cristian, Pascal Anamaria, Popa Cristian ar fi aderat la un grup infracţional organizat, constituit de comisarul-şef Obreja Radu-Ionuţ şi agentul Perijoc Gheorghe-Ionel, structurat pe mai multe paliere, care ar fi avut ca scop fraudarea, în schimbul unor sume de bani primite cu titlu de mită, a examenelor practice pentru obţinerea permisului de conducere.
Concret, în contextul menţionat mai sus, inculpaţii Blîndu Cristian, Pascal Anamaria, Popa Cristian şi Bivol Ioan Bogdan, ar fi pretins şi primit de la 59 de elevi/cursanţi, direct sau prin intermediari, diverse sume de bani, cu titlu de mită, cuprinse între 100 de euro şi 700 euro (în total 14.800 de euro).
În schimbul sumelor de bani menţionate mai sus, inculpaţii care ar fi avut calitatea de examinatori, ar fi efectuat o evaluare superficială sau necorespunzătoare a candidaţilor, iar uneori, în funcţie de situaţia concretă survenită, ar fi intervenit asupra comenzilor autovehiculului, fie pentru a-i facilita candidatului o anumită manevră, fie pentru a preveni săvârşirea vreunei abateri care ar fi determinat nepromovarea examenului.
În aceeaşi perioadă, inculpatul Blîndu Cristian ar fi folosit o parte din sumele obţinute în maniera de mai sus pentru a achiziţiona, pe numele unei alte persoane, dar pentru sine, un autoturism de lux în valoare de 41.500 euro.

În cauză a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile şi asupra unor sume de bani ridicate cu ocazia percheziţiilor de la domiciliile inculpaţilor Blîndu Cristian (110.740 euro, 1.350 lire sterline şi 16.550 lei) şi Popa Cristian (30.730 euro, 15.013 lei, 1.129 dolari USD).

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofiţerilor de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor