"Fabrica de bani din mijlocul Bucureştiului, ocolită de anchetele DNA" - investigaţie RISE Project

RISE Project a început să publice, sub titlul "Oraşul subteran", o serie de articole despre felul în care bunuri confiscate în timpul comunismului au fost restituite nu urmaşilor familiilor expropriate, ci unei elite politico-economice emanate de anii tranziţiei.
(photos.com)

RISE Project a descoperit terenuri retrocedate suspect, pe raza Sectorului 6 din Bucureşti, în suprafaţă totală de 48 de hectare, în beneficiul unor grupări formate din demnitari şi oameni de casă ai acestora, care nu aveau nicio legătură cu victimele exproprierilor din perioada comunistă, reiese dintr-o investigaţie marca RISE Project.

Puse unul lângă altul, respectivele terenuri ar putea alcătui o insulă de dimensiunile terenului pe care stau Casa Poporului şi Catedrala Mântuirii Neamului. Coordonatorii afacerilor făcute cu aceste proprietăţi - extrase, în mod organizat, din patrimoniul statului român - au încasat profituri de zeci de milioane de euro, în ultimii ani.

Totul s-a petrecut între 2004 şi 2008, în anii primului mandat al lui Cristian Poteraş, rudele şi asociaţii săi regăsindu-se printre beneficiarii acestui val de restituiri imobiliare. E vorba de 38 de terenuri, în valoare de aproximativ 150 de milioane de euro, înşirate peste tot prin Sectorul 6: pe cursul Dâmboviţei, lângă depoul de tramvaie Preciziei, vizavi de mallul Plaza, în Parcul Grozăveşti, în apropiere de Lacul Morii etc.

Multe dintre ele se găsesc şi acum în portofoliul imobiliar al autorilor acestor afaceri. Altele au fost vândute, pe sume uriaşe, unor firme de dezvoltări imobiliare, în anii boom-ului economic. Ca să facă în aşa fel încât să li se retrocedeze aceste terenuri, afaceriştii scoşi la lumină de RISE Project identificau oameni simpli, care nu reuşiseră să îşi revendice bunurile de la stat, şi preluau de la ei drepturile succesorale, contra unor sume derizorii.

Imediat ce moştenirile erau cumpărate, primarul Poteraş, şef al Subcomisiei de Fond Funciar din Sectorul 6, trimitea dosarele de revendicare la Comisia Municipală de Fond Funciar, iar terenurile erau retrocedate. Bunuri cu o valoare enormă, neretrocedate cu anii, în folosul unor anonimi, erau retrocedate acum, de la o zi la alta, în favoarea unei elite.

O anchetă mai veche a Direcţiei Naţionale Anticorupţie a trecut prin mijlocul acestei reţele de afaceri - specializate în tocarea activelor publice - dar a lăsat neatinse foarte multe dintre verigile ei.

Pentru a citi integral investigaţia intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne