"Afaceri pe spinarea femeilor bătute" - investigaţie RISE Project

O agenţie condusă de fina fostului premier Victor Ponta şi Academia SRI au cheltuit anul trecut 38 de milioane de euro ca să combată violenţa domestică din România. Banii au venit de la UE şi s-au topit pe sisteme IT, conferinţe şi experţi. Doar un euro din cinci a ajuns direct la femeile abuzate, dezvăluie RISE Project.
(photos.com)

Una din patru femei este abuzată în propria casă. Aşa spun cercetările sociologice, dar în România, dimensiunea exactă a fenomenului n-o ştie nimeni. În general, victimele violenţei domestice suferă în tăcere, scrie jurnalista Ana Poenariu, într-o investigaţie marca RISE Project.

Peste 38 de milioane de euro a primit finanţare cel mai mare proiect european pentru combaterea şi monitorizarea violenţei domestice din întreaga ţară. Doar un euro din cinci a ajuns direct la victime. Restul banilor s-au topit pe traseul firmelor implicate în proiect – pe sisteme IT, salarii, renovări, conferinţe şi studii, după cum reiese din analiza programului "Start – O viaţă de calitate în siguranţă!", iniţiat de Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES) şi derulat în octombrie 2014 – decembrie 2015.

Instituţia a fost reînfiinţată de Victor Ponta, pe atunci şeful Guvernului, cu doar şapte luni înainte să înceapă proiectul pe bani europeni. La conducerea agenţiei a fost numită fina premierului. Aproape un sfert din bani au mers spre o universitate care pregăteşte ofiţerii SRI - Academia Naţională de Informaţii - şi către un sistem informatic executat de o firmă conectată cu Sebastian Ghiţă – şi el prieten asumat al fostului premier.

Întregul proiect este investigat acum la Departamentul de Luptă Anti-Fraudă.

Pentru a citi continuarea investigaţiei intraţi aici.