Exporturile Chinei devin un mister: schimburi umflate pentru a obţine mai mulţi yuani
alte articole
Statisticile exporturilor Chinei sunt destul de bizare pentru a sfida, dacă nu legile gravitaţiei, cel puţin logica, stârnind îndoieli serioase cu privire la veridicitatea datelor provenite până la urmă dintr-o ţară care, atunci când vine vorba de numere, nu are o reputaţie impecabilă, releva miercuri presa italiană.
Conform Administraţiei Generale a Vămilor, exporturile Chinei au crescut în luna aprilie cu 14,7%, în ciuda vânzărilor din Statele Unite ale Americii (-0,1%) şi Europa (-6.4%) care au marcat ritmul. Excedentul comercial a fost de 18,2 miliarde de dolari, după deficitul de 880 de milioane de dolari în luna martie. Saltul ar fi explicat de boom-ul în exporturile către Hong Kong care au crescut cu 57%, după cel de 93% postat în luna martie.
Păcat că, în aceeaşi lună, Hong Kongul a declarat o creştere a importurilor din China de doar 13,8%. Statisticile exporturilor chineze scârţăie prea mult şi în comparaţie cu cele ale altor economii, cum ar fi Coreea de Sud ( 0,4%) şi Taiwan (-1,9%). Acesta din urmă, la rândul său, a declarat o scădere a importurilor din China, cu 2,7%, în timp ce datele de la Beijing arată o creştere de 49%.
Discrepanţele sunt prea mari pentru a putea acuza diferite metodologii statistice utilizate de către diferite ţări. Cea mai bună explicaţie ar fi tranzacţiile comerciale false, având preţuri ale mărfurilor exportate umflate, pentru a eluda restricţiile privind circulaţia capitalurilor şi a transforma mai mulţi bani în valută străină.
Royal Bank of Scotland a încercat să măsoare cât de mult sunt deviate datele cu privire la exporturile din aceste tranzacţii şi într-un raport scrie că: în luna aprilie, creşterea reală a fost de numai 5,7%, nouă procente mai puţin decât cifrele oficiale.
Suspiciunea analiştilor este împărtăşită şi de autorităţile chineze, care deja au anunţat, luna trecută, investigaţii care privesc creşterea "extraordinară" a schimburilor comerciale cu Hong Kong. Monito a reiterat această săptămână, cu ameninţarea de a utiliza un pumn de fier împotriva companiilor care manipulează facturile pentru a masca importul de capital străin şi care se întoarce apoi în speculaţii financiare.