China îşi face griji cu privire la planurile SUA-UE privind un pact de liber schimb

Presedintele american Barack Obama, 20 noiembrie 2010
Presedintele american Barack Obama, 20 noiembrie 2010 (MIGUEL RIOPA / AFP / Getty Images)

China şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la planurile Uniunii Europene de a negocia un acord ambiţios de liber schimb cu Statele Unite, temându-se că este o manevră protecţionistă, a declarat marţi un înalt oficial al UE, citat de Reuters.

Oficialii chinezi au întrebat-o pe Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant UE pentru afaceri externe, în legătură cu această problemă, atunci când ea a vizitat Beijingul la sfârşitul lunii aprilie şi a discutat cu ministrul de externe Wang Yi şi cu alţi lideri chinezi.

Cele 27 de state membre ale UE şi Statele Unite ale Americii plănuiesc să lanseze negocierile pentru un acord transatlantic de liber schimb până la sfârşitul lunii iunie, discuţiile urmând a dura cel puţin doi ani.

China nu ştie cu siguranţă dacă planul este "o încercare de a opri comunicarea cu cei din exterior ... de a izola economia transatlantică de restul lumii sau este, aşa cum susţinem noi, o deschidere mai mare a ambelor economii?" a declarat un oficial din UE, informând jurnaliştii cu condiţia anonimatului.

UE susţine că un acord ar aduce beneficii puternice pentru Statele Unite şi UE, dar şi alte ţări ar putea beneficia de pe urma extinderii comerţului şi investiţiilor peste Atlantic.

Uniunea Europeană este cel mai mare partener comercial al Chinei.

Oficialii chinezi au ridicat posibilitatea ca Beijingul să negocieze propriul acordul de liber schimb cu UE, o perspectivă pe care oficialul UE nu a exclus-o "pe termen mediu sau pe termen lung."

Un acord comercial transatlantic ar putea creşte produsul intern brut din Europa şi SUA cu 0,5, respectiv 0,4 la sută, potrivit unui raport al Comisiei Europene, deşi ar putea dura un deceniu până când se vor produce aceste efecte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie