Expert: Calitatea funcţionarilor publici este în descreştere

.
. (Photos.com)
Tatiana Chiriac
18.02.2014

În ultima perioadă de timp, calitatea funcţionarilor publici din Moldova este în descreştere, în pofida tuturor investiţilor care se fac, crede preşedintele Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Galina Bostan. Potrivit "Infotag", într-un interviu acordat revistei Profit-Bănci şi Finanţe, Galina Bostan susţine că "pentru a vedea cât de eficientă este o autoritate publică, este suficient să vedem care este numărul de dosare aflate pe rol în contenciosul administrativ".

"Aceasta este, de fapt, oglinda a ceea ce fac autorităţile publice, chiar dacă din diverse motive nu toţi oamenii ajung în instanţă. De cele mai multe ori cetăţenii nu apelează la instanţa de judecată fie pentru că nu cred în justiţie, fie pentru că aceasta presupune cheltuieli, timp, angajarea unui avocat şi niciodată nu ştii care va fi rezultatul. Dar, cu regret, dosarele de contencios administrativ sunt multe, iar drepturile cetăţeanului se încalcă foarte des în Republica Moldova de către funcţionarii publici", spune expertul.

În opinia preşedintelui Asociaţiei, de multe ori drepturile cetăţenilor se încalcă nu pentru că ar exista un motiv obiectiv, dar pentru că funcţionarii, fie nu-şi cunosc obligaţiile de serviciu, fie nu vor, nu cunosc legea, condiţionează executarea obligaţiilor de plata anumitor sume de bani, fie din răzbunare.

"Cel mai grav este că lucrurile se degradează atât la nivel central, cât şi local. Anume de aceea avem în prezent foarte mulţi oameni nemulţumiţi în societate", spune Galina Bostan.

Ea susţine că îşi doreşte la conducere profesionişti, care gândesc ca oameni de stat.

"Acum este dificil să identificăm astfel de oameni pentru că cei care sunt cu adevărat buni, nu se implică în politică din cauza degradării mediului politic. Evident, că în orice societate există oameni care pot să facă faţă cerinţelor, sunt de o înaltă ţinută morală, au verticalitate şi caracter. Dar, cu părere de rău, până a ajunge ca opinia lor să conteze şi să poată adopta decizii, acest drum este împânzit de atâtea compromisuri, încât nu mulţi rezistă. Cert este că lucrurile degradează. Noi întotdeauna credem că mai rău nu se poate, dar realităţile arată că se poate", afirmă Galina Bostan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor