Dorin Chirtoacă: ”Nu se poate limita accesul presei la şedinţe”
alte articole
Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a ridiculizat luni în cadrul şedinţei operative a primăriei, iniţiativa parlamentului de a crea o încăpere separată pentru presă, limitând astfel accesul jurnaliştilor la şedinţe. Edilul a spus - poate facem la fel şi la primărie?: "Presa va filma şedinţele de la un monitor din hol, iar dacă vor veni manifestanţi nu vor trebui să plece nicăieri pentru a vorbi cu aceştia. Trebuie să ne gândim unde să punem microfoane", a ironizat şeful capitalei. Acesta a spus că nu se poate limita accesul presei la şedinţe.
"Jurnaliştii trebuie să ştie şi să vadă totul, nu să stea într-o încăpere separată şi să vizioneze totul la un monitor", este convins acesta.
Chirtoacă a solicitat ca "din partea primăriei să fie înaintată o scrisoare parlamentului cu solicitarea de a garanta accesul jurnaliştilor la şedinţe, precum şi crearea condiţiilor necesare pentru muncă".
Tot în cadrul aceleeaşi şedinţe, edilul capitalei a îndemnat proprietarii de automobile, care se parchează neregulamentar, să se plângă în privinţa acţiunilor poliţiei la parlament, nu la primărie, precizând că "astăzi în Chişinău există o singură metodă de a lupta cu parcarea incorectă - poliţişti cu şurubelniţa, care scot numerele şi întocmesc protocoale".
"Dar aceasta nu este o soluţie. Trebuie să evacuăm automobilele parcate neregulamentar, nu să scoatem numerele şi să lăsăm automobilele unde erau, impunând transportul public să staţioneze pe a treia bandă, astfel creând risc pentru viaţa şi sănătatea oamenilor. Deputaţilor în parlament li s-a făcut o reparaţie frumoasă şi ei stau acolo fără să fie la curent cu problemele societăţii, dar răbdarea oamenilor are un capăt. Poate dacă proprietarii de automobile ar înainta plângeri deputaţilor atunci politicienii ar afla ce probleme există şi ar opera modificările necesare la legislaţie", a spus primarul.
Dorin Chirtoacă a menţionat că în Chişinău sunt 250 mii automobile, în centrul oraşului este imposibil de a crea parcări pentru un astfel de număr de vehicule. Potrivit opiniei sale, parlamentul trebuie să modifice legislaţia pentru a permite evacuarea automobilelor care sunt parcare neregulamentar şi îngreunează traficul rutier. Anterior primăria a promis să construiască o parcare subterană sub Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău.
La şedinţa de luni a primăriei, a fost prezentat şi un proiect potrivit căruia vor fi instalate iluminaţie în toate trecerile subterane. Prezentarea a fost făcută de către şeful Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie, Igor Gamreţki. Potrivit spuselor sale, "se planifică instalarea iluminaţiei şi asigurarea accesului non-stop la trecerile subterane".
Când anume va fi realizat proiectul Gamreţki nu a precizat.
Primarul Dorin Chirtoacă a spus că "este un proiect bun, dar greu de realizat, deoarece trecerile subterane au fost date în arendă cu mulţi ani în urmă şi este imposibil de modificat ceva".
Din spusele edilului capitalei, " în orice altă ţară trecerea subterană aparţine oraşului, oamenilor, nu este dată în arendă pe zeci de ani, staţiile de asemenea sunt publice, însă în Moldova totul este invers".